MKB-Nederland

Flexibele arbeidsmarkt bevordert juist werkgelegenheid

11 januari 2011
Flexibele arbeidsmarkt bevordert juist werkgelegenheid

MKB-Nederland en VNO-NCW herkennen zich niet in de terminologie van vakbond FNV dat `werkgevers sjoemelen met flexibele contracten'. Arbeidskrachten zouden zich volgens de bond steeds vaker laten inhuren als freelancer. De werkgeversorganisaties stellen dat zonder flexibele schil de werkgelegenheid in ons land er juist minder goed voor zou staan. Het banensucces is te danken aan deze flexibiliteit.

Ook bij het afsluiten van het Flexakkoord in 1996 was deze redenering doorslaggevend voor de vakbonden. Flexwerkers hebben hierdoor een sterkere positie gekregen. Ook is de Nederlandse werkgelegenheid tijdens de economische crisis relatief gezien ongemoeid gelaten in vergelijking met andere landen.

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW gaan de bonden voorbij aan de groeiende behoefte bij werknemers om flexibel of als zelfstandige te werken. Bovendien vergeet de FNV de nauwe relatie tussen flexwerk en het rigide ontslagrecht in ons land. Door hardnekkig te weigeren over aanpassing van het ontslagrecht met de werkgevers te spreken promoot de FNV zelf toename van flexwerk, aldus de werkgeversorganisaties.
*