Nieuw-Vlaamse Alliantie




EU moet rol spelen in het Baskisch vredesproces

klok 11 januari 2011

Gisteren heeft ETA (Baskenland en Vrijheid) via een verklaring op de website van de Baskische krant Gara een "permanente, algemene en internationaal te verifiëren wapenstilstand" afgekondigd. Frieda Brepoels, N-VA Europarlementslid, verwelkomt het bericht. "Na deze aankondiging is het aan de Europese Unie om haar volledige steun aan te bieden voor het vredesproces in Baskenland".

Verscheidene Europarlementsleden hebben enkele jaren geleden de Baskische Vriendschapsgroep in het Europees Parlement opgericht om op het Europese niveau steun te verlenen aan een vreedzame oplossing van het decennia oude conflict.

Brepoels, lid van deze Vriendschapsgroep: "De door ETA voorgestelde internationale controle op het staakt-het-vuren is veelzeggend en vraagt om een positieve reactie. Dit is niet het moment om zich te verschuilen of tijd te verliezen. Ik betreur dan ook de houding van de Spaanse regering die botweg weigert deze historische kans te grijpen. Dit getuigt van een weinig Europese houding om binnen het democratisch proces geweldloze oplossingen te vinden voor rechtmatige verzuchtingen. Ik roep daarom de Europese instellingen op zich voluit te engageren voor een uitweg uit dit conflict dat zich binnen de Europese grenzen afspeelt. De EU kan en moet een beslissende rol spelen, net zoals het dat eerder in het Noord-Ierse vredesproces heeft gedaan."

Vorig jaar presenteerde Frieda Brepoels in het Europees Parlement, samen met de Zuid-Afrikaanse mensenrechtenadvocaat Brian Currin, nog een internationale verklaring ("Verklaring van Brussel"), opgesteld en ondertekend door een groot aantal internationale persoonlijkheden. De verklaring moest een extra impuls geven om tot een oplossing in Baskenland te komen.

"De aankondiging van ETA bewijst dat dit initiatief niet nutteloos was. We moeten nu een internationaal kader zien in te voeren om het Baskisch vredesproces vooruit te helpen en waarbij de Europese Unie haar verantwoordelijkheid in het Baskenland opneemt. De hoop die er vandaag leeft, mag niet in de kiem gesmoord worden door systematische vooroordelen. Het is immers in het belang van de EU zelf om bij te dragen tot een vreedzame oplossing die vertrouwen wekt aan alle zijden", meent nog Frieda Brepoels. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europa eu Url: www.friedabrepoels.eu