Groen!

Parlement betrekken in werkmethode begrotingsopmaak

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid) op 11 januari 2011 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

De Koning heeft gisteren aan ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) gevraagd een begroting op te stellen voor 2011. âDeze vraag is begrijpelijk gezien de politieke toestand,â stelt Groen! fractieleidster Meyrem Almaci, âWe zullen zien welke werkmethode Leterme naar voor schuift, maar het is alvast duidelijk dat daarover uitgebreide parlementair debatten zullen moeten gevoerd worden, omdat de uitdagingen op sociaal en economisch vlak gigantisch zijn.â

De huidige politieke impasse is een bedreiging voor de kredietwaardigheid van ons land. De Koning heeft alert gereageerd en gevraagd aan ontslagnemend premier Leterme om een begroting op te stellen voor 2011 die zelfs beter moet zijn dan het Europees gemiddelde. De partijen van de ontslagnemende meerderheid kunnen deze begroting niet opmaken zonder een grondig democratisch debat in de Kamer. Het is immers belangrijk dat er geen asociale maatregelen genomen worden.

Groen! Kamerlid Meyrem Almaci: "We willen als verantwoordelijke partij een voorstel van budget grondig bekijken. We vragen dat parallel daarmee de parlementaire controle ook versterkt wordt. Als de Regering van Lopende zaken nu immers een bijkomende dimensie krijgt, moet de parlementaire controle gelijk oplopen."

Ondanks aandringen van ondermeer de groene fractie weigerde een meerderheid in het parlement om in het voorbij trimester om het vragenuurtje opnieuw in te voeren. Voor de Groenen is die parlementaire controle nodig: de ministers nemen immers meer en meer belangrijke beslissingen.
De groene fractie zal woensdag op de conferentie van voorzitters alvast de vraag stellen hoe de parlementaire controle versterkt kan worden. Een begrotingsdebat wordt voor Almaci alvast best eerst in de bevoegde commissies en zeker ook in de plenaire vergadering gehouden.