Nederlandsch Octrooibureau


Het ware gezicht van het portretmerk

Aan welk merk doet u het bovenstaande portret denken? Het is het portretmerk "Uncle Ben's". Een rijstboer genaamd Ben kweekte een zeer hoge kwaliteit rijst. Na zijn dood werd zijn naam nog steeds geassocieerd met rijst van zeer hoge kwaliteit. Het portret is trouwens van Frank Brown, een goede vriend van de voorzitter van de Converted Rice maatschappij. Er is de laatste tijd een trend waarneembaar om de portretten van bekende personen als merk vast te laten leggen.

Zo werden onlangs een portret van Marlene Dietrich en van Gerard Spong gedeponeerd. Men doet dit onder andere om misbruik van het portret van die personen te voorkomen of de populariteit van deze personen uit te buiten door het op de markt brengen van merchandise artikelen voorzien van een portret.

Portret als merk
Een portretmerk is echter niet altijd zaligmakend. Zo is het maar de vraag of een portret wel als merk gezien wordt. Een merk moet namelijk het publiek in staat stellen om de waren of diensten als afkomstig van een bepaalde onderneming te herkennen. Een portretmerk vervult deze onderscheidingsfunctie vaak niet maar vertegenwoordigt daarentegen een goodwill verbonden aan een bekend persoon.

Beperkte houdbaarheid

Er kleven nog een aantal nadelen aan het portretmerk. Zo wordt in beginsel alleen de statische voorstelling van het portret door een portretmerk beschermd. Het portretmerk beschermt niet alle mogelijke verschijningsvormen van een persoon. Denk daarbij alleen al aan de veranderingen van het gezicht van Michael Jackson gedurende de afgelopen jaren. Kortom, het portretmerk kan een beperkte houdbaarheid hebben. Daarnaast kan een conflict ontstaan met andere rechthebbenden wanneer het portretmerk zonder toestemming van de auteursrechthebbende en/of de portretrechthebbende wordt gebruikt.

Voordelen
Er kan ook bepleit worden dat het portretmerk bij uitstek een onderscheidingsfunctie biedt. Een gezicht is uniek en daarom uitermate geschikt als herkenningsmiddel.

Een merkrecht heeft daarnaast nog een aantal voordelen ten opzichte van een portretrecht. Het portretrecht geeft geportretteerde personen het recht zich te verzetten tegen publicatie van hun portret. Een voordeel van het portretmerk is dat een verbodsactie kan worden ingesteld door de merkhouder. In het geval van een portretrecht kan een verbodsactie alleen worden ingesteld door de geportretteerde en in beperkte mate door de erven. Nog een voordeel van een portretmerk is het feit dat deze vatbaar is voor vererving, overdracht of licentiëring, in tegenstelling tot het portretrecht.

Conclusie
Aangezien in het geval van een portretmerk de verbodsactie niet uitsluitend toekomt aan de geportretteerde maar aan de merkhouder en het merk daarnaast vatbaar is voor vererving, overdracht of licentiëring, kan een portretmerk een goede aanvulling zijn op het portretrecht.

Auteur: Yvonne Noorlander

noorlander@octrooibureau.nl

Ben's