Politie Groningen

Aangifte overval blijkt verzonnen

Een kwalijke zaak als capaciteit aan dergelijke zaken verloren gaat

Groningen , 11-01-2011 o Het Roofcoördinatieteam van Regiopolitie Groningen heeft deze week vastgesteld dat een aangifte van een overval in de wijk Beijum is verzonnen door een 17-jarige jongeman uit Groningen. De Stadjer was volgens eigen zeggen op dinsdagavond 21 december door een blanke en een donkergekleurde man bedreigd met een mes. Hij moest vervolgens zijn geld afgeven.

De 17-jarige maaltijdbezorger van een restaurant uit Groningen, had net een maaltijd bezorgd bij een woning aan de Atensheerd. Hij zou door twee jonge knapen zijn bedreigd met een scherp voorwerp waarna hij zijn geld moest afgeven. Beide jongens gingen er met het geld vandoor. Een zoektocht naar de daders bleef toen zonder resultaat. Naar aanleiding van deze overval stelde de politie een onderzoek in. Na gedegen rechercheonderzoek kwam al snel naar voren dat de maaltijdbezorger zelf als verdachte kon worden aangemerkt. De Stadjer werd op maandag 10 januari 2011 bij zijn school aangehouden.

Motief
Tijdens een nader verhoor op het politiebureau verklaarde de aangever dat zijn aangifte niet klopte. Hij verklaarde dat er geen sprake was geweest van een overval. Hij had het geld van zijn baas in eigen zak gestoken. Hij gaf geldschulden als motief als reden aan voor zijn valse aangifte.

Beslissing

De verdachte is na verhoor heengezonden. De politie onderzoekt de mogelijkheid of zij de kosten van het onderzoek (manuren) op de Groninger kan verhalen. De politie maakt proces-verbaal op voor van het doen van valse aangifte en verduistering in dienstbetrekking. Het onderzoek naar de vermeende overval is afgerond. Het proces-verbaal wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat met de verdachte gaat gebeuren. De politie en het Openbaar Ministerie vinden het een zeer kwalijke zaak als capaciteit aan dergelijke zaken verloren gaat.