Talis


Bouwen aan de wijk van de toekomst in Wijchen-Noord

Met de start van het project Klapstraat in januari 2011 zetten Talis, ZZG zorggroep en de gemeente Wijchen de eerste stap naar de ontwikkeling van een wijk waar het ook in de toekomst prettig wonen is door de voorzieningen die de wijk krijgt.

Er komen twee doelen dichterbij: Wijchen-Noord krijgt een multifunctioneel centrum waarin ouderen uit de wijk en daarbuiten elkaar kunnen ontmoeten. Verder kunnen wijkbewoners straks langer zelfstandig blijven wonen, met of zonder ondersteuning, in hun eigen buurt.

De nieuwbouw biedt een aantrekkelijke mix aan woningen, welzijnsvoorzieningen en zorg. Er komen in de eerste bouwfase 102 appartementen, die gebouwd worden in samenwerking met ZZG zorggroep. Ze zijn verdeeld over twee woonblokken. In een daarvan komt het multifunctionele centrum. Het doel is om een inspirerende omgeving te creëren die mensen en (maatschappelijke) organisaties uitnodigt om elkaar te ontmoeten en zich met elkaar te verbinden. Leerlingen van het Maas Waal college kunnen hier straks stageplekken krijgen.

Door deze op elkaar afgestemde voorzieningen in de buurt te realiseren, kunnen mensen in de toekomst veel langer in hun eigen wijk blijven wonen. Als er ondersteuning nodig is, dan valt dit gewoon in de vertrouwde omgeving te regelen. Wijchen-Noord is een wijk waar veel mensen al lange tijd naar tevredenheid wonen. Deze mensen willen graag in de buurt kunnen blijven wonen.

De bouw van de woon-zorgvoorzieningen is de eerste stap voor totstandkoming van het project Klapstraat. De nieuwbouw past goed in de wijk: de eigentijdse gebouwen ogen vriendelijk en kleinschaliger dan traditionele zorgcomplexen. De appartementen - in eerste instantie bestemd voor de bewoners van het huidige zorgcentrum Elsthof - vallen in de sociale huur. Er zijn er 56 gepland aan de Passedwarsstraat. 46 Appartementen komen op het grasveld er tegenover aan de Buizerdstraat. De woningen zijn ruim en voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van domotica: elektronische voorzieningen die het wonen comfortabeler en veiliger maken. Na de oplevering van de eerste fase in het voorjaar van 2012 wordt gestart met de andere gebouwen en verdwijnt het oude complex van de Elsthof. Het totale project Klapstraat is eind 2013 gereed.

Talis en de gemeente Wijchen hebben laten onderzoeken aan welk type woningen en aan welke voorzieningen en (welzijns)diensten behoefte is in elke wijk. Het idee is om naast de Klapstraat ook in Wijchen-Zuid en op termijn ook in het centrum soortgelijke zones in te richten met zorg- en welzijnsvoorzieningen, om zo âdekkingâ te krijgen in de hele gemeente. Deze aanpak maakt wijken levensloopbestendig en draagt bij aan de ontwikkeling van een vitale leefgemeenschap. Het project Klapstraat is een eerste uitdaging om de wijk van de toekomst te realiseren.