Universiteit Twente

UT partner in nieuw onderzoek naar waterkwaliteit

Versterking Nederlandse positie in water high tech

11 januari 2011

De Universiteit Twente is één van de partners in een nieuw onderzoeksprogramma op het gebied van de zuivering en kwaliteitscontrole van water, waarvoor de Stichting FOM en waterinstituut Wetsus deze week een contract tekenen. Samen met collega's van Wetsus, het FOM-Instituut AMOLF en de TU Delft gaan de UT-onderzoekers het gedrag van in water opgeloste deeltjes bestuderen. Voor nieuwe zuiveringstechnieken is deze fundamentele kennis van groot belang.

Programmaleider Herman Offerhaus (UT) is verheugd over de start: "We willen deze fascinerende wetenschappelijke vraagstukken aanpakken en de Nederlandse positie als high-tech land op het gebied van water versterken. Dat gaan we doen met fundamenteel onderzoek dat een duidelijke potentie heeft voor toepassingen." Die toepassingen liggen bijvoorbeeld in de ontzilting van water, de waterzuivering, het tegengaan van kalkaanslag en de controle van waterkwaliteit. Zelf is Offerhaus werkzaam bij de groep Optical Sciences (MESA+ Instituut voor Nanotechnologie): optische technieken gaan een belangrijke rol spelen in het onderzoek, maar ook bijvoorbeeld onderzoek naar membranen en naar detectie van ziekteverwekkers. Vanuit de UT nemen daarom de groepen Physics of Complex Fluids, Medical Cell Biophysics en Membrane Science and Technology deel aan het onderzoeksprogramma.

Gecombineerde deeltjes

Hoofdthema is de interactie tussen water en de daarin opgeloste deeltjes. Die deeltjes, zoals ionen, worden omringd door 'schillen' van watermoleculen. De interactie tussen het deeltje en deze schil kan zo sterk zijn dat er eigenlijk sprake is van een nieuw gecombineerd deeltje dat andere eigenschappen heeft dan het oorspronkelijke deeltje. Tegelijk is dit gecombineerde deeltje niet heel scherp gedefinieerd: er kunnen watermoleculen loslaten of aanplakken zodat grootte en vorm veranderen. Om nieuwe technieken voor waterzuivering te ontwikkelen, maar ook om bijvoorbeeld vroegtijdig ziekteverwekkers op te sporen, is onderzoek naar het gedrag van deze gecombineerde deeltjes van groot belang.

De Stichting FOM en Wetsus, centre of excellence for sustainable water technology, werken hiervoor samen in een Industrial Partnership Programme (IPP): een onderzoeksprogramma dat academische kennis koppelt aan industriële ambities via hoogwaardig natuurkundig onderzoek in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven.

Het nieuwe programma heeft een looptijd van vijf jaar en zal door vier promovendi worden uitgevoerd.