40 procent meer elektrische snorfietse n verkocht

11/01/2011 14:08

BOVAG

Veel nieuwe e-scooters op komst in 2011

Geen lokale uitstoot, nauwelijks geluid, goedkoop opladen en amper op te voeren: de voordelen van een elektrische scooter zijn legio. In 2010 werden er dan ook 40 procent meer elektrische snorfietsen verkocht dan in 2009, zo blijkt uit cijfers van BOVAG en bureau VWE. De elektrische scooter is hard op weg zich een plaats in het Nederlandse straatbeeld te verwerven.

De verkoop van nieuwe snorfietsen bereikte afgelopen jaar met bijna 62.000 exemplaren een absoluut recordniveau. Het verkoopniveau lag 11 procent hoger dan in 2009, toen ook al een record werd gevestigd. Een deel van de stijging komt op het conto van de elektrische snorfietsen, waarvan er vorig jaar 3.675 werden verkocht. In 2009 waren dat er nog 2.622, waarmee de stijging maar liefst 40 procent bedraagt. Het marktaandeel van de elektrische snorfiets ligt inmiddels op 6 procent, terwijl dat eind 2009 nog 4,7 procent was.

Nieuwe modellen

BOVAG verwacht dat de introductie van nieuwe modellen door de grote fabrikanten komend jaar een nieuw tijdperk zal inluiden. Toonaangevende fabrikanten op het gebied van 'conventionele' snorfietsen hebben aangekondigd in de eerste helft van dit jaar hun e-scooters op de Nederlandse markt te introduceren. Ook de technische ontwikkeling van de e-scooter gaat snel. De actieradius voldoet voor gemiddeld dagelijks gebruik en opladen kan gewoon thuis aan het stopcontact. De elektrische snorfiets lijkt hierdoor de ideale oplossing voor de moderne forens.

Nul uitstoot

De elektrische scooter kent grote voordelen ten opzichte van scooters met een verbrandingsmotor. De lokale uitstoot is nul, het geluidsniveau is nihil en opvoeren is een stuk complexer dan bij een benzine-exemplaar. Het totale aantal e-scooters in Nederland bedroeg op 1 januari 2011 bijna 13.000, waarvan 10.905 in snoruitvoering. De verkoop van snorfietsen nam de afgelopen jaren een grote vlucht in Nederland en inmiddels worden er bijna twee keer zoveel snor- als bromfietsen verkocht. Voor een snorfiets geldt geen helmplicht, bedraagt de maximumsnelheid 25 kilometer per uur en er mag mee op het fietspad worden gereden.