Wageningen Universiteit en Researchcentrum
varkenshouderij vastgesteld

Uitgangspunten verwachte voerwinst 2010 varkenshouderij vastgesteld

11 jan 2011

Het overleg prijsindicaties varkenshouderij heeft prognoses opgesteld voor de verwachte voerwinsten in de varkenshouderij voor 2010. De geprognotiseerde voerwinst voor de zeugenhouderij voor 2010 bedraagt ⬠495,-. Voor de vleesvarkenshouderij bedraagt de geprognotiseerde voerwinst ⬠74,-. De verwachte voerwinsten gelden tot het uitkomen van de nieuwe Kengetallenspiegel van Agrovision. De prognoses zijn door Wageningen UR Livestock Research opgesteld in opdracht van PVV.

Al spoedig komen in januari de eerste fiscale bedrijfsresultaten beschikbaar, waarbij ook de wens tot toetsing met landelijke gemiddeldes naar voren komt. Deze toetsing is niet alleen voor bedrijfsinterne evaluatie nodig, maar wordt ook veelvuldig door financiële instellingen gebruikt. Sectorbreed is afgesproken dat de Kengetallenspiegel van Agrovision als benchmark wordt gebruikt. Tot het uitkomen van de kengetallenspiegel bestond tot op heden een gebrek toetsingsmogelijkheid, waardoor de diverse partijen tijdelijk eigen statistieken gebruikten. De overleggroep Prijsindicaties varkenshouderij heeft om deze reden de wens geuit om voorlopige voerwinstprognoses op te stellen. Onderstaande afspraken zijn vastgesteld met de âoverleggroep prijsindicaties varkenshouderijâ, na een voorstel doordeskundigen van Wageningen UR Livestock Research, Rabobank, ABN AMRO en DLV Intensief Advies bv. In de âoverleggroep prijsindicaties varkenshouderijâ hebben deskundigen uit de sector, overheid en bedrijfsleven zitting. De verwachte voerwinsten gelden tot het uitkomen van de nieuwe Kengetallenspiegel van Agrovision.

De geprognotiseerde voerwinst is berekend uit de technische resultaten van 2009 waarbij rekening is gehouden met de trendmatige jaarlijkse productieveranderingen. De prijzen voorbiggen, vlees, opfokzeugen, slachtzeugen en voer zijn berekend uit diverse noteringen en LEI-statistieken, rekening houdend met toeslagen.

De geprognotiseerde voerwinst voor de zeugenhouderij voor 2010 ligt op ⬠495,-. Deze is 109 euro lager dan in 2009. Vooral de biggenprijs is hier debet aa Voor de vleesvarkenshouderij bedraagt de geprognotiseerde voerwinst ⬠74,-. Deze is naar verwachting 13 euro hoger dan in 2009. Dit vooral mede door de lagere biggenprijs. Bovengenoemde voerwinsten zijn te vergelijken met de Agrovision Kengetallenspiegel. Om de voerwinstprognoses te gebruiken voor de toetsing met de bedrijfseigen âfiscaleâ resultaten, dienen correcties te worden doorgevoerd. Bij fiscale toetsing dient namelijk te wordenuitgegaan van de bedrijfsvoerwinsten gecorrigeerd naar KWIN uitgangspunten (KWIN 2010 - 2011). In onderstaande tabel zijn de voerwinsten uit eengezet. Geprognotiseerde voerwinsten 2009 en 2010. Alle bedragen zijn excl. BTW Â

Contact
Bert Bosma
Tel. 0320 - 293 505

Voor vragen over PVV gefinancierd praktijkonderzoek voor de varkenshouderij:
Marlies Hanssen, PVE
Tel. 079 - 368 7545