Gemeente Drechterland

11-1-2011
Vanuit kracht samenwerken

Buurgemeenten bundelen krachten en kennis in 2011

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland gaan in 2011 samenwerken aan diverse projecten voor onder meer sociale zaken, brandweer, gegevensbeheer en financiën. Het gaat om projecten waarvan alle drie de gemeenten profiteren als het gaat om efficiency, kennis en kwaliteit.
Het voorstel om onder de projectnaam |SED| een samenwerking aan te gaan bij een aantal projecten is op 4 januari in de colleges van deze buurgemeenten behandeld en positief ontvangen.

Regionale samenwerking
Dat West-Friese gemeenten elkaar opzoeken op tal van gebieden is niet nieuw. Veel onderwerpen gaan over de gemeentegrenzen heen en vragen een regionale aanpak. Gemeenten, ongeacht van welke grootte, moeten immers aan dezelfde verplichtingen voldoen. Door samenwerking kunnen de gemeenten hun inwoners toch kwaliteit bieden. Goede voorbeelden hiervan zijn het project Westfrisland, het leerlingenvervoer en de Regio-taxi. Deze projecten leveren voor zowel de inwoners als de gemeentelijke organisaties voordelen op.

Samenwerking met buurgemeenten
De SED-gemeenten willen graag, naast de regionale samenwerking, ook lokaal de krachten bundelen en kennis op een aantal terreinen vergroten. De kwaliteit van de dienstverlening en de bedrijfsvoering staan in de SED-gemeenten onder druk door onder meer de verdergaande decentralisatie en de aankomende bezuinigingsmaatregelen. âDe binding tussen deze gemeenten is logisch. De drie gemeenten hebben ongeveer 20.000 inwoners en grenzen aan elkaar. Gezamenlijk zijn wij beter in staat om de nieuwe ontwikkelingen die op de gemeenten afkomen aan te kunnen en halen we meer specialistische kennis in eigen huisâ, aldus de burgemeesters Goldschmeding, Baas en Van der Riet. De drie gemeenten onderscheiden zich ook van elkaar. Zo kan Stede Broec getypeerd worden als een verstedelijkte plattelandsgemeente waar veel forensen wonen, Enkhuizen als een historische stad met veel toerisme en Drechterland als een plattelandsgemeente met acht dorpskernen. âWe kunnen niet tien jaar in de toekomst kijken om te zien wat er allemaal op bestuurlijk vlak gebeurt. Wat we wel weten is dat wij nu van deze samenwerking profiteren en dat het een bijdrage levert aan de bestaande samenwerking binnen West-Friesland.â

Persgesprek SED 11 januari 2011