FloraHolland


FloraHolland Product Commissie Tulp

FLORAHOLLAND (11 januari 2011) - De FPC Tulp heeft 15 december bijeen gezeten. Ter sprake kwam weer vele onderwerpen, waaronder de geannuleerde sessie tussen Anthos en KAVB aangaande het handelsreglement. Vanuit de FPC wordt opgemerkt dat steeds meer zaken onderling worden overeengekomen. Nagegaan wordt waarom de sessie niet gaat plaatsvinden. Wellicht zouden de regiogroepen van de KAVB zich hierover kunnen buigen.
Gesproken is ook over de geslaagde tulpendag. De FPC heeft enkele tips ter verbetering doorgegeven. F. Wever zou deze dag graag tijdens de FloraHolland Trade Fair willen organiseren, daar hij van mening is dat dit een beurs is, die tulpenaanvoerders moeten beleven. Aangezien dit gelijk met de rooiseizoen valt, heeft de FPC geadviseerd niet af te wijken van begin december.

Uitgebreid is met Oekke Vrolijk gesproken over de verschillende kwaliteitsaspecten. Wat het weergeven van een omgekeerde rijpheidsortering betreft, heeft de veilingmedewerker geadviseerd dit niet in te voeren. Het samenstellen van regels en de grotere kans op herkeuring weegt volgens hem niet op tegen de voordelen. Uit de cijfers blijkt immers, dat het aantal correcties op de rijpheidsortering steeds kleiner wordt. Wat de BI betreft, verwacht de FPC, dat het loslaten van de EAB-fouten, veel frustratie zal wegnemen.

Met P. v.d. Berg is gesproken over de sub-turn regeling. Hiermee wordt de roulatie van fust zonder tussenkomst van FloraHolland bedoeld. Door deze werkwijze wordt het fust niet gewassen en ontvangt FloraHolland geen vergoeding voor het gebruik. De FPC heeft geen problemen met het voorstel om per 1 juni bij de tulp een gereduceerde gebruikersvergoeding in te voeren (EUR 0,06). Zij zou nog liever een huur-naar-duur regeling zien.

Tot slot zijn de pluktulpen ter sprake geweest. Met het apart positioneren van dit product wordt een lang gekoesterde wens van de FPC werkelijkheid.

De eerstvolgende vergadering van de FPC Tulp is op 11 februari.