Tweede verslag curator in faillissement Plassania

11/01/2011 16:43

Certa Legal

Amsterdam, dinsdag 11 januari 2011 - Vandaag heeft curator Seerp Gratama, partner bij Certa Legal te Amsterdam, het tweede verslag bij de rechtbank ingediend inzake het faillissement van Plassania. De afgelopen periode is er gestart met de verkoop van de boedel. In Amsterdam en Enschede is inmiddels een aantal horeca ondernemingen, gevestigd in gehuurde panden, verkocht en overgedragen. Voor de verkoop van de panden in eigendom van Plassania is de curator momenteel in een ver gevorderd stadium.

Tot dusver hebben crediteuren vorderingen ingediend voor een totaalbedrag van ruim 100 miljoen euro. Van een aantal crediteuren worden nog aanvullende vorderingen verwacht, waardoor de aanvankelijk ingeschatte totale schuldenlast naar verwachting op circa 150 miljoen euro neerkomt.

Verkoop vastgoed in eigendom

In de afgelopen periode is een begin gemaakt met de verkoop van de boedelbestanddelen. De verkoop van de panden in eigendom van Plassania, met name gelegen in Groningen, verkeert in een ver gevorderd stadium van onderhandeling, maar is op dit moment nog niet definitief.

Een aantal horeca-exploitaties, gevestigd in door Plassania gehuurde panden is inmiddels verkocht en overgedragen. Het gaat hierbij met name om locaties in Enschede en Amsterdam. Voor de gehuurde panden die reeds ontruimd zijn, heeft de curator zoveel mogelijk regelingen getroffen. Dit om procedures waar mogelijk te voorkomen, zodat kosten worden bespaard en zekerheid is op een opbrengst van de gehuurde panden. De tussenstand van de faillissementsrekening bedraagt momenteel ruim 3 miljoen euro en zal de komende periode stijgen door de verkoop van overige boedelbestanddelen.

Uitgangspunten bij verkoop

Bij de verkoop wordt gezocht naar een oplossing waarbij de positie van de betrokken exploitanten en brouwerijen zoveel mogelijk in tact wordt gelaten. Hierdoor kan werkgelegenheid worden behouden en verdere schade worden voorkomen. Het ondoorzichtige geheel van contracten die Plassania met zijn partners sloot, moet door nieuwe contracten met huurders en exploitanten worden genormaliseerd tot een duidelijke constructie. Hierover heeft in de afgelopen periode intensief overleg plaatsgevonden met de betrokken exploitanten, hypotheekhouders en brouwerijen. Voor de verkoop van het vastgoed in eigendom, wordt momenteel onderhandeld met een partij die als kandidaat koper het meest geschikt wordt geacht om de beoogde oplossing te kunnen bereiken. Dit wordt op korte termijn verwacht.

Incasseren vorderingen op debiteuren

In eerdere berichtgeving is melding gemaakt van vorderingen op debiteuren, waaronder een vordering op de nalatenschap van wijlen de heer Kooistra van circa 23 tot 25 miljoen euro. De curator is voor deze kwestie in overleg getreden met de onlangs benoemde vereffenaar van de nalatenschap. Daarnaast zal de incasso ten aanzien van de overige debiteuren worden voortgezet.

Het volledige verslag is te raadplegen via www.certalegaladvocaten.nl/faillissementen.php

Over Certa Legal

Albert Oegema en Piet-Hein Boekel richtten in september 2004 Certa Legal op. Certa Legal is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie van ruim 80 advocaten en interim-juristen in Nederland en op Cura(cc)ao. Certa Legal levert juridische diensten als advocatuur, interim, outsourcing, compliance, tax en credit management. De directie bestaat per 1 januari 2010 uit Albert Oegema, Piet-Hein Boekel, Dave Dirks, Seerp Gratama, Ernst-Paul Pandelitschka, Rogier Visser, Friggo Kraaijeveld en Rob de Win. Zie ook www.certalegal.nl.





http://www.certalegal.nl