Gemeente Maassluis

Realisatie van nieuw servicecentrum De Vloot krijgt vorm



De Maasdelta Groep en de gemeente tekenden op 11 januari 2011 een overeenkomst voor de verkoop van het dienstencentrum De Vloot door de gemeente aan Maasdelta en voor de realisatie van de tweede fase van de eerste woonservicezone in Maassluis. Dit betekent dat Maasdelta nog deze maand start met de inrichting van een tijdelijk dienstencentrum aan de zijde van de Maasdijk. Vervolgens wordt begonnen met de sloop van het huidige dienstencentrum De Vloot en 13 woningen. Naar verwachting wordt nog voor de zomer van 2011 gestart met de bouw van in totaal 48 huurwoningen, 45 wooneenheden en een servicecentrum van circa 3.680 m2.

Het nieuwe servicecentrum wordt ruim vier keer zo groot als het oude dienstencentrum. Careyn, Gemiva, Stichting Kinderopvang Maassluis (SKM), Stichting Onder Een Dak (STOED), Albeda College, Seniorenwelzijn, Servicepunt Vraagraak en het Centrum voor Paramedische hulp zullen vanuit dit centrum hun diensten gaan aanbieden. Er wordt een samenhangend pakket van wonen, welzijn, zorg en dienstverlening geleverd. Alle inwoners van deze woonservicezone kunnen gebruik maken van het dienstenaanbod. In het servicecentrum staan ontmoeting, informatieverstrekking en coördinatie van dienstverlening en zorg centraal. Careyn en Gemiva verzorgen samen een zorgsteunpunt. Hier kunnen ook hulpmiddelen zoals een rolstoel en rollator worden verkregen. Er komt een Grand Café waar leerlingen van het Albeda College aan de slag gaan. Seniorenwelzijn krijgt een eigen ontmoetingsruimte, maar kan bij het aanbieden van activiteiten ook gebruik maken van het Grand Café. Het Albeda College gaat cursussen aanbieden in het open leercentrum (onderdeel dienstencentrum). Er komt een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en naschoolse opvang.

Een aantal van de nieuwe wooneenheden staat straks in directe verbinding met het zorgsteunpunt van Careyn, van waaruit intensieve begeleiding en zorg geboden kan worden. Als de werkzaamheden in deze tweede bouwfase zijn afgerond, zal Maasdelta tot slot de bestaande tweelaagse vleugel aan de Westlandseweg renoveren en ombouwen tot 24 wooneenheden voor verzorgingshuisbewoners van Careyn. De totale bouwtijd bedraagt ongeveer twee en een half jaar.

Al in november 2009 tekenden Maasdelta Groep, SGBB, Stichting Kinderopvang Maassluis, Gemiva-SVG Groep, Albeda College, VraagRaak, Centrum voor paramedische hulp en alternatieve geneeswijzen, Careyn en Seniorenwelzijn een samenwerkingsovereenkomst om De Vloot te ontwikkelen tot het middelpunt van een woonservicezone. Een woonservicezone is een wijk waarin woningen, woonomgeving, leefbaarheid zoals welzijn en ontmoeten en allerlei voorzieningen voor jong en oud optimaal op elkaar aangesloten worden. Iedereen kan daardoor (langer) zelfstandig blijven wonen. Oftewel: een heel gewone wijk voor iedereen.