KNHS

Ecoducten bruikbaar voor ruiter, fietser, wandelaar én dier 11 januari 2011
ecoduct crailoo

Verheugende conclusies voor recreatieve paardensport uit onderzoek Alterra

ERMELO (KNHS) - Recent onderzoek van Alterra Wageningen Universiteit bevestigt dat het gebruik van ecoducten door wandelaars, fietsers en ruiters samen kan gaan met het gebruik door dieren. De Koninklijke Hippische Sportfederatie is verheugd over deze conclusie. Samen met het Wandel- en Fietsplatform pleitte de KNHS eerder voor medegebruik op ecoducten, tenzij aantoonbaar en zwaarwegend natuurbelang zich er tegen verzet.

Het medegebruik van ecopassages wordt steeds belangrijker voor wandelaars en soms ook voor fietsers en ruiters. Steeds meer mensen willen wandelen, fietsen of paardrijden in natuur en landschap. De mogelijkheden om autowegen over te steken, nemen de komende jaren echter steeds verder af. De KNHS ziet, samen met partnerorganisaties als het wandel- en Fietsplatform, in het medegebruik een efficiënte manier om dit probleem het hoofd te bieden. Uiteraard gaat het alleen om die locaties waar een reële recreatieve vraag bestaat en waar in de directe omgeving geen alternatief voor handen is.

In het verleden werden beslissingen voor al dan niet medegebruik vaak genomen op basis van veronderstellingen. Het onderzoek van Alterra biedt nu de feiten. Studies van dit kennisinstituut op Natuurbrug Zanderij Crailoo en Natuurbrug Slabroek laten zien dat recreatief medegebruik van een ecoduct geen bedreiging vormt voor dieren, mits het ecoduct voldoende breed is en zorgvuldig is ingericht.

Op dit moment wordt nog niet bij alle nieuwe ecoducten automatisch het recreatieve belang in de ontwikkelingsfase meegenomen. De KHNS roept betrokken organisaties en overheden op om de door de Tweede Kamer aangenomen motie van de Tweede Kamerleden Jacobi en van Gent nu ook daadwerkelijk uit te voeren. Deze motie gaat uit van het principe: Ja, recreatief medegebruik wordt meegenomen, tenzij aantoonbaar en zwaarwegend natuurbelang zich ertegen verzet. Het is hoog tijd dat bij de vormgeving van nog niet gerealiseerde ecoducten opnieuw beoordeeld wordt of recreatief medegebruik alsnog een plek kan krijgen. Bovendien dient voor nog geplande ecoducten recreatief medegebruik toegestaan te worden tenzij wetenschappelijk onderzoek en zwaarwegende argumenten ten aanzien van het natuurbelang dit verhinderen.

Meer info: www.alterra.wur.nl

Rapportnr 2097 Grift, E.A. van der, J. Dirksen, F.G.W.A. Ottburg & . Pouwels; Recreatief medegebruik van ecoducten; effecten op het functioneren als faunapassage; gepubliceerd: 05 jan 2011