D66

dinsdag 11 januari 2011

D66: Blij met postadvies Vreeman

D66-Kamerlid Kees Verhoeven is blij met de aanbevelingen van verkenner Ruud Vreeman om de impasse op de Postmarkt te doorbreken. "D66 vindt het waardevol dat hij als aangestelde verkenner werkgevers en werknemers op één lijn heeft weten te krijgen. Dat was onze hoop voordat hij begon, dus in die zin is hij geslaagd."

Stap terug

Vreeman wil de vakbonden en werkgevers tot 1 april de tijd geven om zelf afspraken te maken. Verhoeven: "Belangrijk. Nu er breed draagvlak is, kan de politiek een stap terug doen. Werkgevers en werknemers zijn aan zet om samen een structurele oplossing te zoeken."

Kwetsbaar

Verder wil Vreeman dat tachtig procent van de postbodes in 2014 een vast contract heeft. "Het streven naar meer vaste contracten is in dit geval begrijpelijk. Een uitzonderlijke situatie rechtvaardigt een bijzondere ingreep. Dit gezien de kwetsbare positie van de grote groep postbodes die volgens stukloon of een flexibel arbeidsverband werken, " aldus Verhoeven.

Betere voorwaarden

Verhoeven ziet een tijdelijk fonds voor arbeidsvoorwaarden waar de postbedrijven aan meebetalen wel zitten. "Het is een interessante weg om de arbeidspositie van alle postbodes substantieel te verbeteren. Zo worden bedrijven financieel geprikkeld om werknemers meer zekerheid te geven."