Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Wordt dit persbericht niet goed getoond, klik hier.

Amsterdam, dinsdag 4 januari 2011


- Persbericht-

Baby in beeld
Over nieuwe dilemma's rond zwangerschap

Iedere ouder wenst zijn kind een eerlijke kans op een lang, gelukkig en gezond leven. Door prenatale screening is voor artsen en ouders steeds vroeger vast te stellen of daar kans op is. Over de ethische kanten van deze nieuwe technologische mogelijkheden wordt op dinsdag 11 januari in de Rode Hoed onder leiding van Inge Diepman door deskundigen gedebatteerd.

Alle zwangere vrouwen krijgen rond de twintigste week een echo aangeboden. Bij deze echo kunnen afwijkingen zoals een open ruggetje of een waterhoofd zichtbaar worden. Het doel van prenatale screening is om ouders in staat te stellen een keuze te maken, maar wat is de betekenis van die keuze? Moet een zwangerschap worden afgebroken? Kies je voor foetale therapie, terwijl er nog weinig zicht is op effecten van deze behandeling? Wat wanneer je de keuze maakt om geen gebruik te maken van deze twintig-weken echo. Wat betekent het om iets niet te weten? En wat betekent dit voor de zorgverleners? Ook zullen mensen aan het woord komen die deze keuzes daadwerkelijk hebben ervaren.

Met:

* dr. Wybo Dondorp (ethicus, Universiteit van Maastricht)
* prof.dr. Tsjalling Swierstra (filosoof, Universiteit van Maastricht)
* dr. Stef Groenewoud (directeur van het Prof.dr. G.A. Lindenboom Instituut voor ethiek van de gezondheidzorg)
* dr. Gert van Dijk (ethicus, KNMG)

* prof.dr. Frank Vandenbussche (hoogleraar verloskunde Radboud Universiteit / UMC St. Radboud Nijmegen)

Van wieg tot graf: Ethische dilemma's in de gezondheidszorg

In de zesdelige debatreeks Van wieg tot graf. Ethische dilemma's in de gezondheidzorg komen, diverse thema's aan bod over de functie, visie en financiële aspecten van gezondheid, welzijn en zorg in Nederland. Door middel van een maatschappelijk debat proberen de Rode Hoed en ZonMw deze thema's onder een groter publiek onder de aandacht te brengen om burgers en politiek een mogelijkheid te bieden tot nieuwe en weloverwogen inzichten vanuit verschillende perspectieven.

Data: 11 januari, 15 februari, 15 maart, 12 april, 16 mei en 15 juni (slotdebat).

Aanvang: 20.00 uur

Kaarten: ¤ 10,- en ¤ 9,- (CJP/studenten/Stadspas/65+), passe-partouts ¤ 45,-; online via www.rodehoed.nl en aan de kassa.

Informatie: www.rodehoed.nl en 020 638 56 06.

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis - om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia. De Rode Hoed is gevestigd aan Keizersgracht 102 te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.rodehoed.nl.


- Einde persbericht -