Dienstenbond CNV

Nieuws

10 januari 2011

UWV betaalt verhoging pensioenpremie

CNV Dienstenbond is door UWV geïnformeerd over het genomen besluit van het pensioenfondsbestuur. De premie is door het pensioenfondsbestuur namelijk verhoogd van 19,1% naar 20%. Daarop is de discussie ontstaan wie de kosten van deze verhoging voor zijn rekening neemt.

De hoogte van de pensioenpremie wordt vastgesteld door het pensioenfondsbestuur. Vakorganisaties hebben hier geen invloed op. In de cao is enkel het maximum aan premie gesteld, namelijk 20%. Het pensioenfondsbestuur kan dus tot een grens van 20% de premie vaststellen. In de cao is ook de verdeling van deze premie geregeld. 2/3 deel van de premie is voor rekening van UWV en 1/3 deel voor rekening van de werknemer. Het besluit van het pensioenfondsbestuur zou dus ingrijpen in uw inkomen. De premie die u betaalt per 1 januari 2011 zou 0,3% hoger worden zodat u netto iets minder salaris ontvangt.

Met UWV is CNV Dienstenbond in gesprek gegaan over deze situatie. De verhoging van de premie kunnen wij niet tegenhouden, maar afspraken over het doorberekenen van deze kosten wel. Wij hebben UWV voorgesteld om gedurende de looptijd van de cao de verhoging van de gehele premie te betalen. Dus ook de verhoging van het werknemersdeel. Niet alleen omdat CNV Dienstenbond vindt dat met het ontbreken van een loonsverhoging dit niet kan. Immers, normaal gesproken vangt een loonstijging een verhoogde pensioenpremie op.

Op dit moment is namelijk ook een studie gestart naar de pensioenregeling van UWV. En dan met name of de huidige regeling toekomstbestendig is. Wat de uitkomsten van deze studie zullen zijn en welke invloed dit heeft op de uiteindelijke premie, is nu niet te zeggen. Partijen willen de studiegroep de ruimte laten dit onderzoek te doen. In afwachting van de uitkomsten van de studie heeft UWV toegezegd voorlopig de gehele verhoging te zullen betalen. CNV Dienstenbond is blij met deze toezegging van UWV.

Dit betekent dat u de pensioenpremie die u betaalde, voorlopig nog betaalt. Maar als er geen nieuwe afspraken worden gemaakt over de premie en de pensioenen bij de volgende cao, zal het werknemersdeel van de verhoging (0,3%) vanaf 1 augustus voor uw rekening komen. En zal dit dus een negatieve invloed hebben op uw netto-inkomen. CNV Dienstenbond gaat er echter vanuit dat we met UWV goede afspraken kunnen maken op het gebied van pensioen waarbij een verantwoorde premie geldt. Wij houden u op de hoogte!

Studiegroepen
Zoals hierboven al beschreven is de studiegroep Pensioen reeds begonnen. Maar er zijn nog twee studiegroepen van start gegaan. Dit betreft een studie op het gebied van Het Nieuwe Werken en Duurzame Inzetbaarheid. Doel en inhoud van deze studies kunt u teruglezen in de cao (Bijlage V). Op beide studies zijn projectleiders aangesteld. Zij hebben een plan van aanpak opgesteld die aan cao-partijen is voorgelegd. Nu deze zijn goedgekeurd kan de uitwerking en invulling hiervan van start gaan. Er zullen klankbordgroepen worden geformeerd om mee te denken over de onderwerpen. De komende tijd zal er dus het een en ander worden gecommuniceerd over deze onderwerpen. Ook CNV Dienstenbond zal u zo goed als mogelijk op de hoogte houden. Op uw eigen intranet zal de meest actuele stand van zaken en de activiteiten te vinden zijn.

Regeerakkoord
Tot op heden is er nog geen duidelijkheid over de exacte gevolgen van het regeerakkoord voor UWV. Wel is duidelijk dat er zware klappen gaan vallen. Maar in welke hoek is nog steeds afwachten. CNV Dienstenbond hoopt dat er snel duidelijkheid gaat komen. Voor u als werknemer wordt het dan ook duidelijk of en wanneer er iets gaat gebeuren. Door ons kan dan ook gericht worden nagedacht over zo goed mogelijk opgevangen van de gevolgen voor u. De vraag zal dan zijn of de inhoud van het huidige sociaal plan nog volstaat of dat er meer of iets anders geregeld moet worden. Ook dit zal in de komende maanden steeds duidelijker worden. Het huidige sociaal plan loopt tot 1 oktober 2011. Wij informeren u op het moment dat wij meer weten!

2011
CNV Dienstenbond wenst u tot slot nog een gezond en gelukkig 2011 toe! Wij hopen op een goed jaar, ondanks alle ontwikkelingen. En gaat u met ons voor een nog sterkere bond? Helpt u ons dan dit te realiseren en maak uw collega vandaag nog lid! Meer informatie vindt u op onze website www.cnvdienstenbond.nl.

Heeft u vragen of opmerkingen over deze info? Neemt u dan contact op met uw bestuurder Debbie Ritsma via telefoonnummer 035-6460580 of per mail d.ritsma@remove-this.cnvdibo.nl

Blog
Heeft u als eens op ons blog gekeken? Wij houden u op de hoogte van interessante onderwerpen: www.cnvdienstenbond.nl/blog-financieel.