Dienstenbond CNV

Nieuws

10 januari 2011

Eindbod Banden- en Wielenbranche

De afgelopen maanden hebben vakbonden en werkgevers met elkaar om de tafel gezeten om te praten over een nieuwe cao. CNV Dienstenbond heeft u daar geregeld over geïnformeerd. Deze gesprekken hebben geresulteerd in een eindbod van werkgevers. Graag vragen wij uw mening hierover.

De loonafspraak
In de ogen van de vakbonden is het nu voorliggende eindbod van de werkgevers qua loonafspraak niet goed als we het afzetten tegen de huidige situatie in de branche. Werkgevers wekken ook tijdens deze cao-onderhandelingen de indruk dat het voor hen alleen maar kommer en kwel is. Maar de afgelopen periode ontvingen wij ook positievere signalen vanuit jullie, vanuit de (sector)pers en vanuit rapportages van het pensioenfonds. Informatie waaruit blijkt dat de branche economisch aan de beterende hand is! Werkgevers bieden in het nu voorliggende eindbod weliswaar 1,5% structurele loonsverhoging in 2011, maar deze wordt wel pas halverwege het 15-maanden contract gegeven. Na vele onderhandelingsronden is echter helaas gebleken dat dit voor nu het maximaal haalbare is.

Andere belangrijke punten in het eindbod
Op een aantal andere punten hebben we wel naar tevredenheid afspraken kunnen maken. In de huidige tijd zijn onderwerpen als levensfasebewust personeelsbeleid en het bevorderen van de arbeidsmarktpositie van werknemers van nog meer belang als anders. Nadat werkgevers en vakorganisaties hier in de onderhandelingen uitgebreid bij stil hebben gestaan, CNV Dienstenbond heeft ook een aantal concrete voorstellen op dat vlak gedaan, staan hierover nu een aantal belangrijke punten in het eindbod. Onze wensen zijn hierin grotendeels verwerkt. Ook zal een werkgroep in de looptijd van de komende cao aan de gang gaan met de verouderde functieomschrijvingen.

Als bijlage treft u het eindbod van werkgevers aan.

De urenbank
In de vorige cao is als pilot de urenbank ingevoerd. Er is toen afgesproken dat werknemers extra werken als het druk is en minder als er minder te doen is. Maar zolang er geen sprake is van een nieuwe cao, stopt deze regeling per 1 januari 2011. De werkgever moet dan de extra uren conform de normale overwerkvergoedingen regelen. Hij kan u dan niet meer zo maar verplichten verlofuren op te nemen. Maakt uw werkgever gebruik van deze pilot en doet hij dat ook na 1 januari? Brengt u ons dan op de hoogte via m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl.

Uw mening telt!
De vraag die wij u concreet stellen is of u wel of niet instemt met dit cao-eindbod? U kunt dit doen door het stemformulier ingevuld vóór maandag 31 januari 2011 aan ons terug te zenden. U kunt uiteraard ook via e-mail uw stem uitbrengen: m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl.

Indien u naar aanleiding van deze Info vragen en/of opmerkingen heeft kunt u terecht bij uw bestuurder Martijn den Heijer: 010-2651111 of m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl.