Rijksvoorlichtingsdienst

OPSTELTEN: PAKKANS CRIMINEEL GROTER MET KENTEKENHERKENNING

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil de pakkans van criminelen vergroten. Daarom wil hij alle kentekengegevens die de politie met camera's automatisch vastlegt vier weken bewaren om misdrijven op te sporen en voortvluchtige verdachten en veroordeelden aan te houden. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat vandaag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd, zoals het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak.

De maatregel vloeit voort uit het regeerakkoord. Het vastleggen van kentekens helpt de politie efficiënt en doelgericht te werken bij de uitvoering van haar taken. De politie heeft al ervaring met kentekenherkenning, ook wel automatic numberplate recognition (ANPR) genoemd.

De politie is op dit moment niet bevoegd alle kentekengegevens te bewaren en achteraf te raadplegen. Toch kan dat belangrijk zijn voor de opsporing van misdrijven waarbij pas later blijkt dat informatie over een voertuig een rol speelt. Een bewaartermijn van tien dagen, waar het vorige kabinet aan dacht, vindt de bewindsman te kort om de politie in staat te stellen zaken op te lossen. Hij stelt een periode van vier weken voor die ook geldt voor opslag van beelden van gemeentelijke toezichtcamera's in verband met de handhaving van de openbare orde.

Verder staat in het wetsvoorstel voor welke doelen de politie kentekengegevens mag bewaren. Nu mag dat alleen in het kader van uitvoerende politietaken, bijvoorbeeld als iemand wordt gezocht om zijn straf uit te zitten of nog een geldboete moet voldoen. De op camerabeelden zichtbare kentekens worden dan direct vergeleken met een bestand van kentekens op naam van bekenden van de politie. Levert dit een hit op dan komt de politie in actie. De overgebleven gegevens - no hits - worden vernietigd.

Straks mag de politie de no hits tijdelijk opslaan en gebruiken voor haar opsporingswerk. Na aangifte of ontdekking van een strafbaar feit onderzoekt de politie dan bijvoorbeeld of de auto van een verdachte op een bepaalde plaats is gesignaleerd of gebruikt de gegevens om de reisbewegingen van een verdachte na te gaan. Ook geven kentekengegevens richting aan opsporingsonderzoeken waar andere aanknopingspunten ontbreken.

In een aantal politieregio's werd in het verleden al gewerkt volgens de manier die de minister nu voorstelt, maar daarvoor ontbrak de wettelijke basis. Het wetsvoorstel voorziet daar nu in. Destijds bleek al dat zware misdrijven mede met behulp van bewaarde kentekengegevens kunnen worden opgelost. Zo vond de politie een keer het lichaam van een overleden slachtoffer in de buurt van een autoweg. De verdachte maakte gebruik van een transportauto, waarvan de bandensporen overeenkwamen met die van de plaats delict. Uit gegevens van een verkeersregistratiesysteem dat de kentekengegevens van passerende auto's vastlegde en bewaarde, bleek dat de transportauto gedurende een bepaalde periode bij de plaats delict was geweest. Dit droeg bij aan het bewijs dat de verdachte opzettelijk het lichaam had verborgen.

Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook gegevens bewaard over de locatie, de datum en het tijdstip. De naam van de kentekenhouder wordt niet opgeslagen. Die wordt pas bekend wanneer relevante kentekengegevens zijn gevonden en navraag wordt gedaan bij het kentekenregister. Met het oog op de persoonlijke levenssfeer van burgers krijgen alleen bevoegde politieagenten toegang tot kentekengegevens. De regeling geldt voorlopig voor drie jaar. Ze vervalt als het bewaren van kentekengegevens voor de opsporing niet effectief blijkt.
Noot voor redacties


Noot voor redacties (