Ingezonden persbericht


Persbericht

Vinkeveen, 11 januari 2011

Sector civiele techniek aantrekkelijk voor jonge ingenieurs Jelmer presenteert onderzoek 'de arbeidsmarkt in de civiele techniek'

De sector civiele techniek biedt volop kansen voor jonge ingenieurs, zo blijkt uit het onderzoek 'de arbeidsmarkt in de civiele techniek' dat afgelopen november en december door Jelmer is uitgevoerd. Jelmer, de grootste aanbieder van multicompany traineeships in de civiele techniek, presenteert vandaag de uitkomsten van het onderzoek tijdens de InfraTech 2011 in Ahoy Rotterdam. De helft van de organisaties in de sector verwacht dat de vraag naar civiel technici de komende vijf jaar toeneemt. Het vakgebied blijft erg breed, maar de weg- en waterbouw zijn de sectoren waar de grootste vraag wordt verwacht. Zo'n 125 professionals uit de branche reageerden op het onderzoek. De respondenten zijn werkzaam bij brancheverenigingen, ingenieursbureaus, bouw- en aannemersbedrijven, overheden en opleidingsinstanties.

De vergrijzing is een 'hot topic' binnen de technische sectoren. Maar hoe groot is dit probleem in de civiele branche? De vergrijzing lijkt binnen de sector civiele techniek de komende jaren inderdaad een belangrijk issue te worden. Gemiddeld zijn er op dit moment 1,5 keer zoveel medioren als junioren, en zelfs 1,7 keer zoveel senioren als junioren werkzaam bij de organisaties. Met name binnen de overheid is de balans uit verhouding: 2,3 keer zoveel senior civiel ingenieurs als junioren. Daarbij vindt de helft van de respondenten dat er te weinig instroom van goed opgeleide junioren in de organisatie is. Opvallend is dat er grote verdeeldheid is in hoeverre de vergrijzing als probleem wordt ervaren; zo'n 37% geeft aan dat de vergrijzing de komende vijf jaar voor moeilijkheden gaat zorgen, maar 34% is het hier juist niet mee eens.

Profiel van de jonge ingenieur
Jonge civiel ingenieurs zijn snel aan het werk; opleidingsinstanties geven aan dat 80% van de afgestudeerde civiel ingenieurs binnen 4 maanden een baan heeft gevonden. Daarbij schatten ingenieursbureaus, bouw- en aannemersbedrijven en overheden dat een startende civiel ingenieur gemiddeld ¤ 2.475 (Hbo) tot ¤ '¬ 2.725 (WO) verdient.

Het is belangrijk dat deze jonge professionals zowel een goede technische basis in huis hebben als willen werken aan hun 'soft skills' zoals management- en communicatieve vaardigheden. Zeker omdat hoog opgeleide civiel technici met name in projectmanagement- en procesmanagementfuncties worden ingezet.

Aansluiting onderwijs en bedrijfsleven
De ondervraagde organisaties zijn over het algemeen positief over de kwaliteit van het onderwijs van Hbo- en WO-opleidingen Civiele Techniek, alhoewel verschillende respondenten opmerkten dat universitaire opleidingen beter zijn dan Hbo-opleidingen. De aansluiting tussen het onderwijs en het bedrijfsleven kan beter: bijna 42% van de organisaties uit de sector vindt dat opleidingsinstanties niet genoeg inspelen op de in de toekomst belangrijker wordende competentie en vaardigheden. Ook al geven opleidingen aan dat ze het bedrijfsleven actief betrekken bij de ontwikkeling van curricula en voldoende stage-mogelijkheden bieden, vindt 43% van de organisaties dat de samenwerking nog beter kan.

Jelmer presenteert het onderzoek om 13.30 in het InfraTheater op de InfraTech en organiseert aansluitend een paneldiscussie met professionals uit de sector.

Een samenvatting van het onderzoek is te downloaden via www.wisse-worldcom.nl/nl/voor-de-pers.

------------------------




Ingezonden persbericht