Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum: 11 januari 2011

Giftige discussie in Zembla negeert bestaande innovaties

Duurzame ziektebestrijding in bollen mogelijk

In de bollenteelt liggen tal van nieuwe technieken klaar om het gebruik en de uitstoot van bestrijdingsmiddelen te verlagen. Sommige telers passen deze al toe - maar het kan veel meer, stelt CLM. De nieuwe technieken ondersteunen duurzame ziektebestrijding zonder eventuele risico's voor mens en milieu. Het tv-programma Zembla zond afgelopen weekend een kritische documentaire uit over de bollenteelt.

Giftige discussie
Zembla liet zaterdag wetenschappers aan het woord die zich zorgen maken over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt en risico's voor omwonenden en voor het milieu. De wetenschappers hebben geen goed woord over voor de bollentelers en verwijten hen te veel te spuiten. Echter, in de bollenteelt zijn verschillende nieuwe methoden ontwikkeld die het gebruik en de emissie van bestrijdingsmiddelen verminderen. Verschillende telers passen deze technieken toe. Het is belangrijk dat deze methoden snel door iedereen toegepast gaan worden.

Nieuwe spuittechnieken, BOS en middelenkeuze
Teler Hans van der Heijden toonde in Zembla al een van de nieuwe spuittechnieken met speciale doppen en luchtinjectie. Deze spuittechniek geeft minder verwaaiing, evenals spuittechnieken zoals luchtondersteuning en de Wingssprayer. In combinatie met GPS-systemen zijn zo nauwkeurige, emissiearme bespuitingen mogelijk.

Ook de toepassing van BeslissingsOndersteunende Systemen (BOS) kan het aantal bespuitingen verminderen. Deze systemen ondersteunen bij het kiezen van het juiste moment voor bespuiting met gewasbeschermingsmiddelen via weersinformatie en een computersysteem.

Kiezen voor bestrijdingsmiddelen met een lage milieubelasting is ook een effectieve maatregel. Informatie over de milieubelasting van gewasbeschermingsmiddelen staat in milieueffectkaarten van bollen zoals tulp, narcis, hyacint en lelie (www.milieumeetlat.nl).

Eventuele risico's voor omwonenden en milieu
Telers willen niet vervuilen en zeker geen gevaar veroorzaken voor de gezondheid van hun omgeving. Met name een eventueel risico voor omwonenden is echter te weinig onderzocht om risico's volledig uit te sluiten. Het ligt voor de hand dit op korte termijn te onderzoeken. Door beperking van gebruik en emissie van bestrijdingsmiddelen kan al direct de emissie naar lucht, water en omwonenden worden verminderd.




Ingezonden persbericht