Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KB werkt samen met ProQuest om bijzondere collectie te digitaliseren

Den Haag (NL) /Ann Arbor (VS), 11 januari 2011 - De Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland, gaat samenwerken met het Britse ProQuest om 50.000 bijzondere, oude drukken uit haar collectie te digitaliseren. Na de Deense Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen en Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze in Italië is de KB de derde belangrijke nationale bibliotheek in Europa die deelneemt aan het Early European Books project van ProQuest.

Digitale bibliotheek verder uitgebreid

'Wij zijn zeer verheugd dat de oude drukken van de Koninklijke Bibliotheek gratis toegankelijk zullen worden gemaakt voor alle gebruikers in Nederland, waardoor toegang tot de grote auteurs, drukkers en kaartenmakers uit de Gouden Eeuw mogelijk wordt,' aldus Bas Savenije, directeur van de KB. 'Deze overeenkomst biedt unieke kansen, zowel ter bevordering van verder wetenschappelijk onderzoek naar de vroegmoderne boekdrukkunst als voor het vervullen van de missie van de KB om het gehele gedrukte erfgoed van Nederland te digitaliseren.'

Oude Europese drukken

'De KB beheert uitzonderlijk rijke collecties van Nederlands drukwerk uit de periode dat de Lage Landen een van de meest vooraanstaande centra van de Europese boekdrukkunst waren,' aldus Dan Burnstone, Vice President Market Development, ProQuest. 'De collectie van vóór 1700 omvat ook omvangrijke verzamelingen Duits, Italiaans en Frans drukwerk en de werken van de grote denkers van de Renaissance - dit vormt de perfecte aanvulling op de Deense en Italiaanse collecties die al toegankelijk zijn via Early European Books. We zijn blij zo'n breed internationaal overzicht aan onze gebruikers te kunnen aanbieden.'

KB-topstukken
ProQuest gaat het grootste deel van de Bijzondere Collecties van de KB digitaliseren. Tot deze collectie behoren het eerste in het Nederlands gedrukte boek (de Delfste bijbel) en geïllustreerde blokboeken uit de jaren zestig en zeventig van de vijftiende eeuw. Andere topstukken zijn boeken en boekbanden van de fameuze zestiende-eeuwse drukker Christoffel Plantijn (o.a. de Polyglot Bijbel) en de Elzeviers (o.a. contemporaine werken van René Descartes en Galileo Galilei) en de prachtige atlassen van Gerardus Mercator (1512-94), Abraham Ortelius (1527-1598) en Joan Blaeu (1596-1673).

Gehele rechtenvrije collectie online

Eerder dit jaar heeft de KB haar ambitie uitgesproken om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 te digitaliseren. De overeenkomst tussen de KB en ProQuest is onderdeel van het beleid van de KB om deze ambitie te realiseren en sluit aan bij de eigen initiatieven en andere publiekprivate samenwerkingsverbanden tot digitalisering van de gehele rechtenvrije collectie (15 e tot en met 19e eeuw). Net als bij de overeenkomsten met de Deense en Italiaanse nationale bibliotheken, stelt ProQuest het materiaal gratis toegankelijk in het land dat hieraan deelneemt.
---



Ingezonden persbericht