Ingezonden persbericht


Persbericht
Vooraankondiging release CD Matthäus-Passion door Nederlandse Bachvereniging 11-1-11 ______________________________________________________________________________________

BIJZONDERE OPNAME MATTHÄUS-PASSION DOOR DE NEDERLANDSE BACHVERENIGING

De Nederlandse Bachvereniging brengt, in samenwerking met Museum Catharijneconvent Utrecht en Channel Classics Records, een nieuwe en zeer bijzondere uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uit.

Nieuwe interpretatie: een enkelkorige passie? Eind februari 2011 brengt De Nederlandse Bachvereniging, in samenwerking met Museum Catharijneconvent Utrecht, de laatste in een serie van vier bijzondere uitgaven van het werk van Johann Sebastian Bach uit. Jos van Veldhoven, de dirigent van de Bachvereniging, past in deze nieuwe uitvoering van de Matthäus-Passion een bijzonder principe toe. De gangbare opvatting is dat Bachs dubbelkorige passie gelijk bezet moet zijn: koor 1 en koor 2 (inclusief solisten en instrumentalisten) zijn gelijkwaardig bezet. Van Veldhoven is echter van mening dat het heel goed mogelijk is dat Bach de Matthäus-Passion heeft bedoeld als een enkelkorig stuk met uitbreiding. Immers, koor 1 vertelt steeds het lijdensverhaal. De rol van koor 2 beperkt zich, naast de bijdrage aan de uitroepen van grote groepen mensen in het verhaal en aan de koralen, tot het geven van commentaar. Zo bezien lijkt het er sterk op dat er eerder sprake is van hiërarchie dan van symmetrie. In deze nieuwe opname is deze opvatting duidelijk hoorbaar: Koor 1 wordt gevormd door solisten die voor de koordelen worden ondersteund door koorzangers, koor 2 bestaat uit een solistisch bezette groep koorzangers. Over de concerten, waarvan deze cd-opname een registratie is, zegt Van Veldhoven: "Ik heb ervoor gekozen om een ruimtelijke opstelling te maken, waarbij de twee podia voor beide groepen musici ongeveer tien meter van elkaar verwijderd waren. Een deel van het publiek zat zelfs tussen de beide koren en kon op deze wijze de dialoog op een bijzondere manier ondergaan." Uitgave in samenwerking met Museum Catharijneconvent Utrecht Een ander belangrijk aspect aan deze uitgave wordt gevormd door de bijbehorende gedrukte informatie. De CD wordt uitgebracht met een ruim 200 paginas tellend boekwerk met veel beeldmateriaal. De tekst van het lijdensverhaal wordt hierin gecombineerd met bijpassende afbeeldingen van topstukken uit de collectie van het Catharijneconvent, hét museum voor christelijke kunst en cultuur in Utrecht. De kunstwerken zijn illustratief bij Bachs Matthäus-Passion.






---- --