'OM en NOS suggestief en onjuist in zaak Poch'


In reactie op uitzending NOS 10/01/2011: "Openbaar Ministerie: Poch loog, blijkt uit logboeken"

Den Haag, 20110111 -- Waar het OM en in haar kielzog de NOS zich tot op heden "slechts" schuldig maakten aan suggestieve berichtgeving in de zaak Poch, nu is er ook sprake van verregaande onjuistheden.

De carriere van Poch is o.a. aan de hand van de logboeken in Argentinie nauwgezet onderzocht, er zijn hieruit geen belastende zaken naar voren gekomen. In de uiteindelijke tenlastelegging is hierover dan ook niets terug te vinden, die is uitsluitend gebaseerd op de verhalen uit Nederland.

Voorts is de timing buitengewoon suggestief. De indruk wordt gewekt dat dit "feit" uit de verhoren naar voren gekomen zou zijn, niets is minder waar. De verhoren gaan uitsluitend over wat de Nederlandse getuigen (na meer dan een jaar ook de ontlastende getuigen) te verklaren hebben over wat Poch en de belastende getuigen gezegd zouden hebben. Niet meer dan dat. 

Het OM maakt zich hier niet alleen schuldig aan misleiding en onjuiste berichtgeving, maar laadt de schijn op zich getuigen pogen te beinvloeden. Dergelijke manipulatieve uitingen naar de pers terwijl de getuigenverhoren nog moeten beginnen kunnen nauwelijks anders worden uitgelegd. 

Stichting Foundation Justice for Julio Poch





Ingezonden persbericht