Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 21 december 2010

Tassenmuseum Hendrikje toont tassen uit Argentinië Peter Kent, Gabriela Fiori en Pampa Bags te zien in Amsterdam van 11 januari tot en met 6 maart 2011

Tassenmuseum Hendrikje toont van 11 januari tot en met 6 maart tassen van de Argentijnse ontwerpers Peter Kent, Gabriela Fiori en het merk Pampa Bags. De Argentijnse tassen zijn zeer uiteenlopend qua stijl, maar zijn verbonden in kwaliteit. Argentinië is een land waar vakkennis van generatie op generatie wordt overgedragen en tassen in leerateliers worden gemaakt waar alleen met de hand gewerkt wordt. Met deze expositie laat Tassenmuseum Hendrikje de bezoeker de veelzijdigheid van Argentinië zien; van de ruwe landschappen tot de high society in Buenos Aires.

Peter Kent is een familiebedrijf in Buenos Aires, opgericht in 1972 door ontwerper Hector Neer. Intussen heeft hij zijn kinderen betrokken bij het bedrijf. De tassen worden volledig in Argentinië gemaakt door Argentijnen van Argentijnse materialen. De ontwerpen zijn elegant, kleurrijk en tijdloos en de tassen worden met de hand vervaardigd van zacht leer. De materialen worden gekozen uit een breed scala van wat natuur en techniek te bieden hebben: kalfsleer, lakleer, plantaardig gelooid leer, lams- en geitenleer, stof, synthetische materialen, plastic en metaal. Het binnen- en buitenwerk wordt volledig met de hand gevormd. Gabriela Fiori, van huis uit architect, begon met ontwerpen in 2002. Na een grote economische crisis kwam ze zonder werk te zitten. Samen met de lokale ambachtslieden begon ze een tassen- en riemenlijn, gebruik makende van haar ontwerpkwaliteiten. Gabriela Fiori laat het leer bij voorkeur onaangetast en ongekleurd. Natuurlijke tinten als zwart en wit voeren dan ook de hoofdtoon. Het gebruik van zilveren, stenen en hoornen accenten die de tas een eigen identiteit geven. De tassen worden aan elkaar genaaid worden met soepele, dunne strips geitenleer - zogenoemde 'tientos' - door minuscule perforaties.

Pampa Bags is ontstaan uit enthousiasme voor Argentijns leer en vakmanschap. Van reistassen tot golftassen worden gemaakt in een klein Argentijns atelier. De tassen zijn stoer en stijlvol, natuurlijk en ontworpen met veel oog voor detail en voor het natuurlijke karakter van leer.

Tassenmuseum Hendrikje toont voor het eerst zo'n grote collectie Zuid Amerikaanse tassen. De collecties van Peter Kent, Gabriela Fiori en Pampa Bags worden tentoongesteld omdat zij een kijkje geven in de wereld van internationaal tassenontwerpen. Het museum wil graag de blik van de bezoeker verruimen, want ook Zuidelijk Amerika biedt verrassende ontwerpers. Deze merken combineren het mooiste Argentijnse leer met kennis en kunde; de tassen hebben allemaal een uniek, exclusief en ambachtelijk karakter.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje toont de geschiedenis van de westerse tas vanaf de late Middeleeuwen tot heden. De collectie laat zien dat de tas een grote verscheidenheid kent in vorm, functie, materiaal en decoratie. Elke tas vertelt een verhaal over sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, stijlen in de toegepaste kunst en de mode door de eeuwen heen. Behalve de permanente, historische collectie zijn in het museum wisselende thematentoonstellingen te bezichtigen en organiseert het museum tentoonstellingen van hedendaagse ontwerpers uit binnen- en buitenland. Tassenmuseum Hendrikje is het enige museum in de wereld met zo'n uitgebreide en gespecialiseerde collectie tassen.


---

Noot voor de redactie,