Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 3 januari 2011

Gemeenten slaan handen ineen op grootste beurs voor infrastructuur

De ingenieursbureaus van 23 gemeenten grijpen de InfraTech-beurs aan om zich gezamenlijk te presenteren. De grootste beurs voor infrastructureel Nederland vindt plaats van 11 tot en met 14 januari in Ahoy Rotterdam.

De samenwerking tussen de 23 publieke dienstverleners komt voort uit de behoefte om kennis en ervaring te delen. Op een 'Stadsingenieursplein' van 264 m2 presenteren zij zich aan de hand van tien onderwerpen: bruggen en tunnels; duurzaamheid/milieu; kwaliteit openbare ruimte/groen in de stad; led-verlichting; nieuwe projecten; ondergrond; projectmanagement (waaronder aanbesteden); risicomanagement; verkeersmanagement; en watermanagement.

Verbreed

Voorheen staken de ingenieursbureaus van de vier grote steden al de koppen bij elkaar op de InfraTech. Die samenwerking heeft zich nu verbreed met Alkmaar, Almere, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Den Bosch, Drechtsteden, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nieuwegein, Nijmegen, Tilburg en Zwolle. Via de dienst Gemeentewerken heeft de gemeente Rotterdam het gastheerschap op zich genomen voor de gehele InfraTech 2011.

Zaken doen

De InfraTech is een tweejaarlijkse beurs voor alle branches die aan de infrastructuur werken. Sinds 1996 doen bedrijven, kennisinstituten en publieke opdrachtgevers er zaken en wisselen ze kennis uit. Dit keer is het centrale thema 'samenwerking in de infraketen'. Op de vorige editie van de InfraTech (in 2009) kwamen 19.175 bezoekers af. Er stonden toen 535 exposanten. In 2011 zijn dat er minstens 550. De organisatie verwacht het bezoekersaantal van 2009 te overtreffen.

Ingenieursbureau Alkmaar

Het Ingenieursbureau (de stadsingenieurs van Alkmaar met 23 medewerkers) staat voor advisering, ontwerp, engineering en uitvoering van met name civieltechnische projecten binnen de gemeente Alkmaar. Het Ingenieursbureau bundelt kennis van techniek met ervaring in projectmanagement. Het bureau fungeert voornamelijk als opdrachtnemer en ondersteunt het bestuur en de collega's van andere sectoren en/of afdelingen bij het tot stand komen van projecten.