Gemeente Apeldoorn

Notitie Beantwoording schriftelijke vragen van de fractie van de Partij Voor de Dieren met betrekking tot het LOG Beemte/Vaassen, november 2010

Vraag 1
Hoeveel uitbreidings- en nieuwkomersaanvragen van intensieve landbouwbedrijven heeft u inmiddels ontvangen afkomstig uit het gebied tussen Beemte en Vaassen en wat is de aard van deze aanvragen?

Op dit moment zijn er vijf bedrijven die aangegeven hebben zich willen vestigen in het gebied. Wat betreft de 5 nieuwkomers; het gaat hier om bedrijven die op een perceel van 3 ha, maximaal 60% mogen bebouwen. In het voorontwerp bestemmingsplan 5 bouwvlakken opgenomen voor nieuwvestiging.

Er zijn drie aanvragen zijn binnengekomen om het huidige bedrijf uit te mogen breiden.

Vraag 2
Hoe vindt de toetsing van de vergunningsaanvragen in het gebied tussen Beemte en Vaassen plaats zolang er nog geen goedgekeurd bestemmingsplan ligt voor het LOG?

De vergunningsaanvragen volgen het reguliere regime van het bestemmingsplan. Het college is verplicht bouwaanvragen (aanvragen om omgevingsvergunning) die worden ingediend door de inplaatsers te toetsen aan een vastgesteld bestemmingsplan. Als er sprake is van strijdigheid met het geldende bestemmingsplan, wordt gekeken of er kan worden vooruitgelopen op het nieuwe bestemmingsplan voor het LOG. Daarbij wordt getoetst aan het beeldkwaliteitplan voor het LOG en het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan. Voor één bedrijf op Eper grondgebied was al eerder een aanvraag gedaan, die is getoetst aan het geldende bestemmingsplan en is inmiddels een projectbesluit aangevraagd.

Vraag 3
Adviseert u aanvragers om de aanvragen uit te stellen tot er een nieuw bestemmingsplan ligt? Zo ja, hoe reageren de aanvragers hierop (m.a.w. trekken zij hun aanvraag in)? En zo nee, zou het niet verstandigere zijn om dit te adviseren gezien de ontwikkelingen die nog gepland zijn in dit gebied? Wat is uw mening hierover een waarom?

De aanvraag wordt getoetst aan de uitgangspunten van het voorontwerpbestemmingsplan voor het LOG, waardoor vooruitlopend op de vaststelling medewerking kan worden verleend. Als dit het geval is, dan wordt een anterieure overeenkomst aangeboden om zaken vast te leggen en kostenverhaal te verzekeren. Het college geeft geen advies over het moment van indienen van een aanvraag, maar geeft aan dat een eventuele aanvraag wordt getoetst aan het in voorbereiding zijnde plan.




Gemeente Apeldoorn