Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederlanders bewuster dan ooit van het
belang van mondverzorging
Oral-B toetst onderzoeksresultaten in gesprek met experts

Rotterdam, dinsdag 11 januari 2011 - Uit onderzoek van Oral-B blijkt dat een derde van de Nederlanders zich de afgelopen tien jaar meer bewust is geworden van het belang van een gezond gebit*. Bijna vier op de tien Nederlanders vinden dat hun mondgezondheid in de afgelopen tien jaar is verbeterd. Volgens slechts twee op de tien Nederlanders is hun mondgezondheid achteruit gegaan. Deze verbetering komt voort uit drie factoren: in vergelijking met tien jaar geleden poetsen nu twee keer zoveel Nederlanders elektrisch, daarnaast is het gebruik van mondverzorgingsproducten sterk toegenomen en gaat men vaker naar de mondhygiënist. Oral-B ging in gesprek met verschillende leden van het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten en onderzoekers van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam om te toetsen of zij deze positieve verandering ook waarnemen in de praktijk.

Opmars elektrisch poetsen
De experts bevestigen dat Nederlanders zich meer bewust zijn van hun mondverzorging. Tandarts Michiel Allessie, lid van het Ivoren Kruis, stelt: "De media hebben een grote invloed op de bewustwording van het belang van een gezond gebit. Ook op het internet kan men van alles vinden over mondverzorging". Deze bewustwording van een goede mondverzorging leidt soms tot een verbeterde mondgezondheid, die hij onder andere toekent aan de opmars van de elektrische tandenborstel. Uit het onderzoek blijkt dat 35% van de Nederlanders in de afgelopen tien jaar is overgestapt op elektrisch poetsen. Ruim tweederde (69%) van de Nederlanders is ervan overtuigd dat elektrisch poetsen beter is dan handmatig poetsen. Volgens onderzoeker Martijn Rosema helpt elektrisch poetsen bij het verkrijgen van een betere mondgezondheid: "Onderzoek toont aan dat elektrisch poetsen meer tandplak verwijdert dan poetsen met een handtandenborstel."

Bezoek aan de mondhygiënist
Naast bovengenoemde factoren blijkt dat het aantal Nederlanders dat in de afgelopen tien jaar regelmatig een bezoek aan de mondhygiënist brengt, is toegenomen van 32% naar 47%. Mondhygiënist Agnes Sluijter, lid van de NVM: "Mijn patiënten zijn steeds meer dental minded. Belangrijk is dat ze op de juiste manier poetsen, wat ik dan ook bij al mijn adviezen demonstreer". Het hebben van een goede mondgezondheid is niet alleen goed voor je gebit, maar ook goed voor je algehele gezondheid. "Een slechte mondgezondheid verhoogt de kans op hart- en vaatziekten", aldus tandarts-implantoloog René Overmars.

Steeds meer gebruik van mondverzorgingsproducten
Dat Nederlanders zich meer bewust zijn geworden van het belang van goede mondverzorging blijkt uit het toegenomen gebruik van mondverzorgingsproducten. Het aantal Nederlanders dat bijvoorbeeld tandenstokers en flosdraad gebruikt, is in de afgelopen tien jaar verdubbeld naar respectievelijk 64% en 43%. Tandarts Allessie: "Zorg dat je altijd tandenstokers bij je hebt, want stokeren kun je altijd en overal doen. Ik adviseer mijn patiënten dagelijks interdentaal te reinigen voor het beste resultaat."

Misverstanden
Er bestaan nog steeds misverstanden over mondverzorging. Zo weet 1 op de 3 Nederlanders niet dat tandplak tot ontstoken tandvlees kan leiden, ook is onbekend dat zure drankjes tanderosie kunnen veroorzaken. "Veel mensen poetsen vaak direct na het eten hun tanden, maar het is beter voor je glazuur om minimaal een half uur te wachten voordat je je tanden poetst", aldus tandarts-implantoloog Overmars. Dagmar Slot, onderzoeker aan de ACTA voegt hier aan toe: "Veel mensen denken dat light dranken minder slecht zijn voor je tanden, maar light dranken bevatten niet alleen suikers, maar ook zuren die niet goed zijn voor je gebit".

Tips & tricks van de experts

* Poets 2x per dag gedurende 2 minuten.

* Poets elektrisch.

* Vervang je borstel 4x per jaar of eerder als de haarbosjes uitelkaar gaan staan.
* Gebruik een fluoride tandpasta.

* Reinig ook tussen je tanden en je kiezen.

* Poets zorgvuldig en niet te krachtig.

* Ga 2x per jaar naar de tandarts en mondhygiënist.

Voor meer tips & tricks van de experts ga naar de site: www.ivorenkruis.nl.

Klik hier voor de factsheet met alle onderzoeksresultaten.

_________________________________________

*Bron: consumentenonderzoek uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau KIEN in opdracht van Oral-B, in oktober 2010 onder 508 Nederlanders ouder dan 28 jaar.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot aan de redactie (