Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
153
Vragen van de heer P. Zwanenberg en de heer S. de Vries (ingekomen 8 december 2010
en antwoorden door het college verzonden op 11 januari 2010)

Schriftelijke vragen inzake studentenboot

Utrecht is een populaire stad om te wonen. Dat geldt ook voor studenten. Na jaren van daling/stabilisatie stijgen de wachttijden voor een studentenwoning weer ondanks alle bouwprojecten van de afgelopen jaren. Het college wil actief op zoek gaan naar tijdelijke of structurele mogelijkheden om dit aan te pakken, afgelopen week is daar nog over gesproken in de commissie. Creativiteit is daar soms bij vereist. En veel oplossingen, ook tijdelijke, kennen een lange aanlooptijd. GroenLinks kwam onlangs in aanraking met iemand die twee soorten 'studentenboten' heeft gekocht en daar een (tijdelijke) ligplaats voor zoekt (zie bijlages). De afmetingen zijn fors maar er kunnen dan ook veel mensen wonen. GroenLinks vindt dit een uitgelezen kans voor Utrecht. En heeft daarom de volgende vragen:


1. Is het college het met ons eens dat dit een buitenkans is?

Wij denken dat dit een interessante optie is die wij hebben onderzocht op haalbaarheid.


2. Is het college bereid om op zo kort mogelijke termijn, in samenspraak met partners, te bezien of er een (tijdelijke) ligplaats te realiseren is voor tenminste één van deze boten inclusief bijbehorende infrastructuur/voorzieningen? Als locatie voor de grootste van deze twee zou wellicht het uiteinde van het Uraniumkanaal kunnen dienen, bij de Isotopenweg.

Er heeft een overleg plaatsgevonden tussen SSH, de initiatiefnemer en de gemeente Utrecht. Het Uraniumkanaal is een ongeschikte locatie voor studentenhuisvesting, gezien de afstand tot de Uithof, het ontbreken van voorzieningen, de veiligheid met name in de avond en nacht, de categorie bedrijvigheid die daar is toegestaan en het daar plaatshebbende scheepsverkeer. Vanwege de grote omvang van de "studentenboten" is het niet gelukt een andere geschikte ligplaats te vinden in (de buurt van) de stad.


3. Het beheer van zo'n boot moet natuurlijk goed geregeld worden. De SSH heeft in Utrecht een grote expertise op het gebied van jongerenhuisvesting. Is het college bereid om met de eigenaar van de boot en de SSH om de tafel te gaan zitten?

Ja, zie verder het antwoord op vraag 2.


4. Dit soort initiatieven hebben een complexe structuur maar kunnen op korte termijn aan een oplossing bijdragen. Is het College bereid te onderzoeken of er meer van dergelijke initiatieven zijn die een plaats kunnen krijgen in Utrecht?

Het college kijkt actief naar de mogelijkheden om in Utrecht tijdelijke huisvesting van studenten te realiseren. Hiervoor wordt o.a. verwezen naar de commissiebrief d.d. 9 november 2010 met onderwerp ' aanpak kantorenleegstand en het bevorderen van transformatie' met kenmerk SO 10.086061 en naar een brief inzake het Thomas à Kempisplantsoen. Het college zal ook de mogelijkheden die elders in Nederland opduiken, beoordelen op hun toepasbaarheid in Utrecht. Inititatiefnemers op dit punt zijn daarnaast van harte welkom.