Gemeente Leeuwarden

Fiets- voetgangerstunnel en turborotonde Julianalaan gegund

De fiets- en voetgangerstunnel en turborotonde in de kruising tussen de Julianalaan, Van Loonstraat/ Middelzeelaan wordt aangelegd door de firma MNO Vervat uit Leek. Hoe de turborotonde en tunnel eruit zullen zien, staat in het plan dat dinsdag 11 januari door het college van burgemeester en wethouders goedgekeurd is. Eind 2011 zijn de rotonde en de fietstunnel klaar.

In december 2009 nam de Leeuwarder gemeenteraad het realisatiebesluit voor de aanleg van de tunnel en de rotonde. Voor de aanleg is gekozen voor de contractvorm Design & Construct. Dat betekent dat de aannemer zorgt voor het ontwerp, de uitwerking én de uitvoering. Hoe de bouwer dat gaat doen staat in het beeldkwaliteitsplan.

Sociaal veilig

Omdat de tunnel ruime toegangen krijgt en de echte onderdoorgang zo kort mogelijk wordt, zal de tunnel sociaal veilig voelen. Het ontwerp kenmerkt zich door een open en groene entree van de tunnel aan de Nijlânzijde. Dat geeft een parkachtige indruk. Aan de kant van het tennispark komt een 'stadsere' invulling (Van Loonstraat in Huizum-West). De 'stadsere' uitstraling komt door een 'kunstmuur' met betegeling of artistieke graffiti.

Stadsring

De tunnel maakt deel uit van de stadsring. Het ontwerp hiervoor stelde de gemeenteraad in november 2008 vast(raadsbesluit 'Rondje stad'). De turborotonde Julianalaan zal sterk lijken op de turborotonde in de Heliconweg. En de fietstunnel zal qua vormgeving lijken op de fietstunnel onder het Oostergoplein, zoals bijvoorbeeld de toepassing van basalt op de muren. Alle kunstwerken in de stadring vormen op die manier een eenheid.

Vrij-Baan

De aanleg van tunnel en turborotonde Julianalaan is onderdeel van het programma Vrij-Baan. In dit programma werken provincie Fryslân, Rijkswaterstaat en gemeente Leeuwarden samen om de bereikbaarheid van de stad en de regio te verbeteren. Zo zullen deze ook in de toekomst economisch- en sociaal kunnen blijven groeien.




Gemeente Leeuwarden