Provincie Noord-Brabant


11 januari 2011

Eerste Brabantse 'Oscaruitreiking' voor cultureel erfgoed geslaagd Cultuurprijs 2011 voor Kilsdonkse Molen

De Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther won de Brabantse Cultuurprijs 2011. De prijs werd maandagavond 10 januari uitgreikt tijdens de ErfgoedParade van de provincie Noord-Brabant in de Lievekamp in Oss.

Met dit paradepaardje benadrukt de provincie Noord-Brabant het belang van cultureel erfgoed. Waar het rijk drastisch snoeit in de uitgaven voor kunst en cultuur, bestempelt de provincie dit beleidsterrein als een speerpunt. "Erfgoed bepaalt onze identiteit", zei gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema aan het begin van de avond. "De verhalen die erbij horen zorgen ervoor dat het erfgoed voor ons gaat leven. Dat maakt dat we ons allemaal mede-eigenaar voelen van dat erfgoed. De zorg hiervoor moeten we doorgeven aan onze kinderen."

Bundeling van krachten Aan het slot van een verrassend theatraal programma met muziek, film, cabaret en een ijzersterk staaltje acrobatiek in een volle zaal, reikte Van Haaften de Brabantse Cultuurprijs uit. Elke drie jaar eert de provincie hiermee cultureel ondernemerschap op het gebied van erfgoed. Voor de Brabantse Cultuurprijs nomineerde de jury drie projecten: het Klokgebouw in Eindhoven, de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther en de Heilig Hartkerk in Roosendaal. Via de provinciale website bepaalden de Brabanders de winnaar. Van de bijna 10.000 uitgebrachte stemmen gingen de meeste naar de Kilsdonkse Molen. Volgens het juryrapport is de compleet gerestaureerde molen 'een fraai voorbeeld van hoe met bundeling van krachten, in de vorm van financiële bijdragen en de grote groep van vrijwilligers, erfgoed behouden kan blijven door het een nieuwe functie te geven.'

Verrast Voorzitter Hans Dekker van Stichting De Kilsdonkse Molen was bijzonder blij met de prijs: "Vooral voor het voormalige bestuur dat de restauratie van de molen mogelijk maakte. En voor alle vrijwilligers." De favoriet van het Brabantse publiek ontving E 20.000. Met dit geld gaat de stichting een bezoekerscentrum bouwen waar zo veel mogelijk mensen geïnformeerd worden over de molen.