Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 11 januari   |
|2011                                              |

1. Bodemsanering Nadat PS vorige maand al de 'Bijdrageverordening Stedelijke vernieuwing Bodem 2011-2014' vaststelden, zijn nu de daaruit voortvloeiende uitvoeringsbesluiten genomen. Hierin staat wanneer gemeenten in aanmerking komen voor subsidie voor bodemsanering.

2. Bodemsaneringen De provincies, gemeenten, waterschappen en diverse ministeries hebben in een convenant afgesproken die gevallen van bodemverontreiniging waarbij er een mogelijk risico voor mensen is aan te pakken. Uit onderzoek blijkt dat er in 22 gevallen daarvan sprake is, van nog eens 130 lokaties moet dat onderzocht worden. Alle betrokkenen bij de 22 gevallen van bodemverontreiniging zijn geïnformeerd. De lijst wordt op de website van de provincie geplaatst en de statencommissie voor Ruimte en Milieu wordt geinformeerd.

3. Ontheffingen lopende zaken GS willen in vier aangevraagde ontheffingen voor lopende zaken in LOG's (landbouwontwikkelingsgebieden) of op duurzame locaties in verwevingsgebied er drie verlenen. Een aanvraag willen GS niet verlenen. De concept-besluiten moeten nog worden besproken met de Statencommissie Ruimte & Milieu.

4. Statenvragen landgoed Brabantse Wal Een nieuw landgoed/zorgcentrum op de Brabantse Wal, bij de Lepelstraat in Bergen op Zoom, draagt bij aan de kwaliteitsverbetering van het landschap. Tevens draagt het bij aan de provinciale ambities omtrent de Brabantse Wal. Dat schrijven GS op statenvragen van D66.

5. Statenvragen natuurcompensatie windturbines Er is in Nederland geen langlopend onderzoek gedaan naar de geluidseffecten van windturbines op natuurgebieden. Noord-Brabant zal dat in IPO-verband onder aandacht van het Rijk brengen, maar gaat zelf geen model ontwikkelen voor windmolens en natuurcompensatie. Dat antwoorden GS op statenvragen van de Partij voor de Dieren.

6. ISV2-beschikkingen De provincie heeft de verantwoordingsrapportage vastgesteld van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). Het gaat om zeven zogenaamde programmagemeenten (Bergen op Zoom, Oosterhout, Oss, Roosendaal, Uden, Veghel en Waalwijk) en de SRE. Nadat de rapportage is vastgesteld, moet de provincie verantwoording afleggen bij het Rijk.

7. Brabant Veiliger Borgen dat gemeenten, veiligheidsregio's, milieudiensten en provincie hun taken op het gebied van externe veiligheid uitvoeren. Dat is het doel van het Programma Brabant Veiliger 2011-2014. GS hebben dit programma en het bijbehorende uitvoeringsprogramma voor 2011 vastgesteld. Verder hebben zij besloten om het programmabureau Brabant Veiliger nog vier jaar voort te zetten.

8. Natuur- en landschapsoffensief GS sturen een aangepaste ontwerptekst voor het 'Natuur-en Landschapsoffensief-actualisatie 2011-2020' naar de statencommissie Ruimte en Milieu. Die aanpassingen waren nodig omdat inmiddels duidelijk is dat het nieuwe Rijksbeleid grote consequenties zal hebben voor de uitvoering van het natuur- en landschapsbeleid. Verder komt de aangepaste tekst nu overeen met die van de Landschappen van allure, onderdeel van de investeringsstrategie van de Agenda van Brabant. De statencommissie Ruimte en Milieu vergadert 14 januari 2011 over het Natuur- en landschapsoffensief.

9. Toetsing primaire waterkeringen De meeste dijken en kunstwerken in Noord-Brabant voldoen aan de wettelijke eisen. Er is nergens sprake van urgente problemen. Dat blijkt uit een toetsing van de primaire waterkeringen door de dijkbeheerders (waterschappen en Rijkswaterstaat). Voor het merendeel van de afgekeurde dijkvakken zijn al verbeterplannen in de maak. GS zullen de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu verzoeken om de overige te verbeteren dijkvakken (in totaal ongeveer 18 km) op te nemen in het nieuwe landelijke hoogwaterbeschermingsprogramma.

10. Afspraken projecten 'Samen Investeren' Een aantal projecten in het kader van 'Samen Investeren in Brabant(Stad)' in Breda, Eindhoven en 's-Hertogenbosch loopt vertraging op. Drie van die projecten zijn naar de mening van GS door overmacht vertraagd. GS sturen het overzicht van deze projecten naar de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

11. Notitie monumenten De kaders voor het provinciaal monumentenbeleid van de toekomst zijn opgenomen in een notitie die door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Ondanks het feit dat de bestuursperiode ten einde loopt, heeft de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur toch nadrukkelijk om een visie voor de volgende bestuursperiode gevraagd. In de notitie worden de kaders uitgewerkt op het gebied van instandhouding van het erfgoed, en de herbestemming en beleving van monumenten. In de notitie is ook te lezen dat de provincie in de toekomst op een andere manier om wil gaan met monumenten. Van subsidiëren naar investeren in een monument, bijvoorbeeld via participaties. Hierdoor krijgt de provincie meer zeggenschap over het behoud van monumenten. De notitie wordt 14 januari besproken in de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur.

12. Provincie en anti-discriminiatiebureaus De provincie heeft sinds 2009 geen rol bij de anti-discriminatiebureaus in Brabant. Vooruitlopend op de overdracht naar gemeenten in 2009, heeft de provincie in de jaren 2006, 2007 en 2008 zorg gedragen voor een goede overdracht van de taken die eerst provinciaal waren. Nu ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente, de provincie heeft geen zicht op het huidig functioneren van de bureaus en acht het ook niet haar taak daarin een regierol op zich te nemen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op statenvragen van de SP-fractie.

13. Financiering en planning faunavoorzieningen Vier faunavoorzieningen in Brabant worden versoberd. Reden hiervoor is dat in het BMIT 2011-2015 te weinig aan financiële middelen is opgenomen om deze voorzieningen te realiseren. De functionaliteit van de voorzieningen vermindert niet door de versobering. Het gaat om de natuurbruggen Leenderbos (N396), Maashorst (N324), Loonse en Drunense Duinen (N261) en 'Weg van de toekomst' (N329).

14. N279 De tweede brug over de te verleggen Zuid-Willemsvaart wordt aangelegd door het Rijk. Dit gebeurt op basis van een besluit van het Rijk in het kader van de Tracéwet en niet op basis van een Provinciaal Inpassingsplan. Dat antwoorden GS op vragen van de SP-Statenfractie over de opwaardering van het noordelijk deel van de N279.




Provincie Noord-Brabant