Universiteit van Tilburg

Persbericht 11 januari 2011

Gevaarlijke misvattingen over waarde taxaties in vastgoedsector

In de vastgoedsector bestaat bij ondernemers en overheid te veel onduidelijkheid over de te hanteren begrippen, zoals de marktwaarde van taxaties. De spraakverwarring rond waardebegrippen kan leiden tot gevaarlijke misvattingen, stelt hoogleraar Aart Hordijk van de Universiteit van Tilburg en TiasNimbas Business School op vrijdag 14 januari in zijn inaugurele rede. Met de rede aanvaardt Hordijk de leerstoel ROZ Real Estate Valuation, ingesteld door de Stichting ROZ Vastgoedindex.

De vastgoedsector is van grote invloed op de maatschappij. Neem de financiële crisis van 2008, veroorzaakt door de hoge financiering van te hoge woningprijzen. De huidige marktomstandigheden met grote kantorenleegstand en aarzelende woningprijzen zetten vastgoed en vooral taxaties volop in de schijnwerpers.

In zijn inaugurele rede gaat prof. dr. Aart C. Hordijk MRICS in op recente ontwikkelingen bij taxaties en vastgoedonderzoeken. Hij wijst op de invloed van Europese regelgeving op vastgoed en zet uiteen welke rol de universiteit kan vervullen bij de beïnvloeding daarvan door middel van onderzoek.

Spraakverwarring
Over de te hanteren waardebegrippen bij ondernemers en overheid bestaat nog te veel verwarring, stelt Hordijk. Maar al te vaak worden boekwaardes en marktwaardes door elkaar heen gebruikt. Bij de overheid circuleerde zelfs enige tijd de opvatting dat zorgvastgoed niet meer waard zou zijn dan de grondwaarde. Zulke opvattingen kunnen snel leiden tot kapitaalsverlies en zijn gevaarlijk, aldus de hoogleraar.

In zijn betoog neemt hij het op voor de taxateurs, die naar zijn stellige overtuiging hun vak gewetensvol en met kennis van zaken uitvoeren. Maar al te vaak staan zij bloot aan allerlei verdachtmakingen waartegen ze zich maar moeilijk kunnen verdedigen. Hordijk trekt een parallel met accountants en bepleit een betere samenwerking tussen de twee beroepsgroepen.

Profilering vastgoed door Real Estate Competence Center De Universiteit van Tilburg en de TiasNimbas Business School zetten met de instelling van het Real Estate Competence Center een belangrijke stap in de ontwikkeling van meer en beter inzicht in vastgoed en de taxaties en de betekenis daarvan voor de maatschappij. Daarmee krijgt vastgoed een nog prominentere plaats op de kaart van Nederland.

Prof. dr. Aart C. Hordijk is bijzonder hoogleraar in de ROZ Chair Real Estate Valuation aan de Universiteit van Tilburg en verbonden aan de TiasNimbas Business School. De leerstoel ROZ Real Estate Valuation is ingesteld door de Stichting ROZ Vastgoedindex. Na een aanvankelijke carrière in de informatica bij NCR en Shell, maakte hij de overstap naar het vastgoed, eerst als directie secretaris bij de Johan Matser groep, daarna als hoofd Research van DTZ en vervolgens bij de Research afdeling van het ABP. Van 1995 tot 2010 was hij directeur van de Stichting ROZ/IPD Vastgoedindex. Na zijn promotie in 2005 aan de Universiteit van Maastricht volgde in 2007 een benoeming tot hoogleraar in de Troostwijk leerstoel taxatieleer aan Universiteit Nyenrode. Sinds 1 april 2010 is hij als hoogleraar parttime verbonden aan TiasNimbas Business School. Aart Hordijk is sterk gericht op toegepaste wetenschap, waarbij in veel gevallen gebruik gemaakt wordt van de opgebouwde ROZ/IPD Databank. Naast zijn werk bij TiasNimbas is hij o.a. parttime directeur van de ROZ en lid van de Klankbordgroep van de Waarderingskamer. Internationaal behartigt hij de belangen van de nationale vastgoed sector als vertegenwoordiger voor Nederland in de IVSC (International Valuation Standards Committee), de EPF (European Property Federation) en de RICS European Valuation Board.




Universiteit van Tilburg