Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


---

Stadsdeel Zuidoost hecht aan behoud Kleiburg

11 januari 2011

Onlangs werd bekend dat Woningstichting Rochdale financieel geen mogelijkheden ziet om de flat Kleiburg te herontwikkelen. Rochdale heeft het voornemen om Kleiburg te slopen tenzij een initiatiefnemer zich meldt die de ontwikkeling van Kleiburg kan realiseren. Stadsdeel Zuidoost vindt het belangrijk dat de mogelijkheden voor het behoud van Kleiburg serieus zijn onderzocht voordat kan worden ingestemd met sloop van de flat.

Intentieverklaring

Sinds 1992 werken Stadsdeel Zuidoost, Rochdale en Gemeente Amsterdam samen aan de vernieuwing van de Bijlmermeer. In december 2009 committeerden Woningstichting Rochdale, Gemeente Amsterdam en Stadsdeel Zuidoost zich middels een intentieverklaring voor het behoud van Kleiburg als onderdeel van het `Bijlmermuseum'. Twee delen van de flat zouden op een ambitieuze wijze worden gerenoveerd en getransformeerd. Verder zou een deel worden gesloopt en een deel beschikbaar worden gesteld voor de sociale huursector, waarbij de voorkeur uitging naar huisvesting voor studenten.

Risicodragend investeren

Ten aanzien van het voornemen van Rochdale om de flat Kleiburg te slopen, heeft Stadsdeel Zuidoost aan Rochdale een vragenlijst voorgelegd om er zeker van te zijn dat er alles aan is gedaan, wat redelijkerwijs mogelijk is, om de flat te behouden. Een van de vragen betreft de mogelijkheid om andere partijen bereid te vinden risicodragend te investeren. Stadsdeel Zuidoost juicht dan ook toe dat Rochdale open staat voor marktpartijen die perspectief zien in Kleiburg. Voorwaarde is echter wel dat het moet gaan om een serieus plan, waarvan vooraf zeker is dat de initiatiefnemer in staat is de benodigde investering bijeen te brengen.

Randvoorwaarden

Voor de ontwikkeling van Kleiburg hanteert Stadsdeel Zuidoost een aantal randvoorwaarden. In het algemeen komt het erop neer dat de ontwikkeling van de flat bijdraagt aan een aanzienlijke versterking van de buurt. Zo zal de ontwikkeling van Kleiburg erop gericht moeten zijn dat de flat in ieder geval de komende 25 jaar een toekomst krijgt. En gezien het feit dat de herhuisvesting van de laatste bewoners rond de zomer wordt afgerond, is het belangrijk dat de ontwikkeling op korte termijn te realiseren is.

Hoe verder?

Naar verwachting zijn de vragen van Stadsdeel Zuidoost eind maart beantwoord. De leden van de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling, Verkeer en Beheer, die op donderdag 13 januari a.s. vergadert, hebben een overzicht van de gestelde vragen ontvangen. De komende tijd zullen Stadsdeel Zuidoost en Rochdale gezamenlijk onderzoeken of en welke initiatiefnemers in staat zijn een risicodragende investering te doen voor de ontwikkeling van de flat Kleiburg. Voor de zomer moet duidelijk zijn of de flat kan worden behouden.

In de tussentijd worden de laatste bewoners van Kleiburg door Rochdale begeleid naar een passende woning. Stadsdeel Zuidoost vindt het belangrijk dat dit op een zorgvuldige manier blijft verlopen en zal de herhuisvesting nauwlettend volgen. Het stadsdeel en Rochdale zullen erop toezien dat de leefbaarheid in en rondom de flat niet verslechtert.

---