CDA


Haverkamp: Traumahelikopters blijven 's nachts vliegen dinsdag 11 januari 2011

Tijdens het vragenuur van dinsdag ondervroeg CDA Tweede Kamerlid Maarten Haverkamp de staatssecretaris van Verkeer, Joop Atsma, over het bericht dat traumahelikopters uit de regioâs Groningen en Amsterdam âs nachts niet zouden mogen vliegen. In levensbedreigende situaties is het van het grootste belang dat hulpverleners zo snel mogelijk ter plekke kunnen zijn en de patiënt kunnen helpen. Om die hulpverlening mogelijk te maken gebruikt men ook regelmatig helikopters om de artsen zo snel mogelijk bij de patiënt te brengen, omdat het fataal kan zijn als de patiënt te laat door een specialist wordt behandeld. Afgelopen week verschenen er echter berichten dat nachtelijke helikoptervluchten te gevaarlijk zouden zijn. Kamerlid Haverkamp was dan ook zeer verbaasd over deze berichtgeving en vroeg staatssecretaris Atsma tijdens het vragenuur om opheldering.

Â

Haverkamp: âBij alle Kamerdebatten is gezegd dat die helivluchten door moeten kunnen gaan. Helikopters met zeer goed getrainde piloten die in staat zijn om midden in de nacht in de stad op een kruising tussen de tramkabels te landen. Piloten die afgelopen jaar nog extra getraind zijn, zodat zij én hun helikopters voldoen aan de zwaarste opleidingseisen die er bestaan. Wij verlangen van de staatssecretaris dat deze reddingen mogelijk blijvenâ.

Â

Na aandringen van Haverkamp liet staatssecretaris Atsma weten dat traumahelikopters ook âs nachts blijven plaatsvinden. Haverkamp: âIk ben blij met de duidelijkheid die de staatssecretaris verschaft heeft. Het redden van mensenlevens moet niet belemmerd worden door bureaucratische regelgeving. Uiteindelijk is het de arts die bepaalt of er een traumahelikopter gaat vliegen en nooit een ambtenaar van een ministerieâ. Deze inzetbaarheid van traumahelikopters geldt voor alle regioâs van het land. Vanuit Rotterdam, Nijmegen, Groningen en Amsterdam worden de traumaheli's ingezet om overal in Nederland bijstand te verlenen, van grote stad tot de grensstreek en Waddeneilanden.

Â