Waterschap Dommel


Waterstanden Aa, Dommel en Dieze stijgen

Dit is een gezamenlijk persbericht van de waterschappen De Dommel en Aa en Maas

HOOGWATER MAAS: SITUATIE ONDER CONTROLE

De hoogwatersituatie op de Maas verloopt naar verwachting. Waterschappen De Dommel en Aa en Maas hebben de situatie onder controle en verwachten geen bijzonderheden. Het Maaswater in `het land van Aa en Maas' staat tegen `de tenen' van de dijk, dit is nog ruim een meter onder het peil van '93 en '95 en ruim twee meter onder `de kruin' van de dijk. Buitendijks is er grote kans op overlast, de uiterwaarden staan plaatselijk flink onder water. De Veiligheidsregio heeft daarom gewaarschuwd om eigendommen en vee in veiligheid te brengen.

WATERSTANDEN DOMMEL, AA EN DIEZE STIJGEN

Ook het waterpeil van de regionale rivieren zoals de Dommel, de Aa en de Dieze stijgt. Enerzijds door regenval, anderzijds is de afvoer van het `binnenwater' bij spuisluis Crèvecoeur gestopt. Als gevolg hiervan stijgt ook het peil in de Dommel. Dit is het meest zichtbaar op het traject van 's-Hertogenbosch tot aan de stuw in Sint-Michielsgestel en in de Essche Stroom tot aan de spoorlijn. Het water in de Dieze in de stad 's-Hertogenbosch zal a.s. donderdag naar verwachting de maximale hoogte bereiken van 4.25 boven N.A.P. (normaal 2,20 m boven NAP, momenteel 3,50 meter). De gemeente heeft inwoners geïnformeerd dat keldermuren kunnen gaan lekken.

Ook in een paar kleinere waterlopen die afvoeren op het Drongelens Kanaal zal het waterpeil hoger staan dan normaal, omdat de afvoer is gestremd. Waterschap De Dommel neemt hiervoor de nodige maatregelen. Beide waterschappen hebben de afgelopen dagen de waterpeilen in rivieren en beken zoveel mogelijk verlaagd om een buffer te creëren.

Afvoer op de Maas
De rivieren de Dommel en de Aa voeren hun water af bij spuisluis Crèvecoeur op de Maas. Midden in de stad 's-Hertogenbosch komen deze twee rivieren samen en gaan zij verder als de Dieze. Bij een hoge waterstand op de Maas stroomt het water van de Dieze (onder vrij verval) met minder grote hoeveelheden in de Maas. Komt de Maas hoger dan de waterstand in de Dieze, dan gaan de kleppen van spuisluis Crèvecoeur dicht om te voorkomen dat Maaswater de Dieze in stroomt. Dat is nu het geval. De Dieze voert niet af en het waterpeil in de Aa en de Dommel stijgt hierdoor. Wel kan het water van de Dommel nog via het Drongelens Kanaal afgevoerd worden.

Waterpeil zakt vanaf donderdag
Die piek op de Maas bij Crèvecoeur wordt donderdagochtend bereikt. Het water in de Maas zakt daarna maar heel geleidelijk en het water zal zeker tot zondag hoog staan. Ook het water in het Drongelens Kanaal staat hoog. Van enkele beken in het gebied van de Zandleij zal de afvoer ook stagneren.

Dijkwacht
Waterschap Aa en Maas heeft beperkte dijkwacht ingesteld op de Maasdijk, dit is gebruikelijk bij deze waterstanden die gemiddeld eens in de vijf à tien jaar voorkomen. Vanaf woensdag inspecteren de medewerkers ook de kades van de regionale waterkering. Ook Waterschap De Dommel heeft dijkwacht ingesteld die dagelijks alle kades van het Bossche Broek en Essche Stroom inspecteert. Beide waterschappen houden de situatie nauwlettend in de gaten.


---

__


Noot voor de redactie