Stine Jensen reikt INKTSPOTPRIJS 2010 uit


Alexander Pechtold veilt originele en gesigneerde prenten van politiek tekenaars

DEN HAAG, 20101216 -- Dinsdag 11 januari 2011 om 17.30 uur opent juryvoorzitter Stine Jensen de 19de aflevering van Politiek in Prent. Tevens reikt zij de INKTSPOTPRIJS 2010 uit aan de tekenaar van de beste politieke prent van het afgelopen jaar. Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal Alexander Pechtold als veilingmeester optreden en twintig politieke prenten (onder meer originelen van Nico Visscher, Peter van Straaten en Len Munnik) onder de hamer brengen. Ook zal een speciaal T-shirt van TRIK geveild worden. De opbrengst is bestemd voor Stichting Pers & Prent. Op de website staat informatie over dit doel en afbeeldingen van de prenten.

De tentoonstelling POLITIEK IN PRENT brengt het jaar 2010 op een unieke wijze in beeld. Thema's die onder meer de revue passeren zijn de verkiezingen en roerige kabinetsformatie (met een verdeeld CDA, een zich de vingers aflikkende Mark Rutte en de gedogende Geert Wilders), bezuinigingen in de kunstsector en ontucht in de katholieke kerk. Van buiten de grenzen zijn de tekenaars geïnspireerd door de financiële crisis in Griekenland, het zorgplan van Obama en de blijvende hete hangijzers Afghanistan, Iran, Irak en Noord-Korea.

Deelnemers aan Politiek in Prent 2010 zijn Argus, Joep Bertrams, Jos Collignon, Arend van Dam, Djanko, Farhad, Fokke & Sukke, Hajo, Tom Janssen, Paul Kusters, Ien van Laanen, Marco Lap, Marijn, Merijn Beeldverteller, Len Munnik, Ruben L. Oppenheimer, Pluis, Bas van der Schot, Peter van Straaten, TRIK, Stefan Verwey, Nico Visscher, Mirjam Vissers, Berend Vonk, Willem, Siegfried Woldhek, Worstkeesscenario en de Belgische tekenaar ZAK.
Behalve Jensen (filosoof en schrijver) bestaat de jury uit Vincent Mentzel (fotojournalist) en Frank Welkenhuysen (kunsthistoricus, expert Tussen Kunst & Kitsch).

In de catalogus Politiek in Prent 2010 zijn alle geëxposeerde werken in kleur afgebeeld. De omslagtekening is van de hand van TRIK. In deze uitgave is als extra bijlage een serie biografieën van alle deelnemende tekenaars opgenomen.

De expositie Politiek in Prent is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Pers & Prent en de Kunstcommissie van Perscentrum Nieuwspoort. De tentoonstelling en de uitgave van de catalogus zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Democratie en Media.
De Kunstcommissie van Nieuwspoort wordt gesteund daar hoofdsponsor Achmea.

Praktische informatie
Gasten en media zijn vanaf 17.00 uur welkom in de Provinciezaal van Nieuwspoort. De opening en prijsuitreiking zelf vinden plaats vanaf 17.30 uur in Wandelganger I en II.

De expositie Politiek in Prent is nu tot 10 januari te zien in de Centrale Bibliotheek Den Haag aan het Spui. Na Nieuwspoort reist de tentoonstelling naar het Persmuseum in Amsterdam en diverse andere locaties in Nederland. Meer informatie is te vinden op www.pers-en-prent.nl.





Stichting Pers & Prent