Een kat met overgewicht heeft minder plezier: 32 % katten te zwaar

04/02/2011 09:24

Bex* communicatie

'Een kat met overgewicht heeft minder plezier'

32 procent katten te zwaar

VEGHEL - Huisdieren kampen steeds meer met overgewicht. WHISKAS deed in samenwerking met de Dierenbescherming onderzoek onder ruim 11.000 kattenbaasjes. Daaruit blijkt dat 32 procent van de katten te zwaar is. Dit varieert van een pondje of wat teveel tot behoorlijk uit de kluiten gewassen. Het onderzoek is het eerste grote kwantitatief onderzoek naar (over-)gewicht bij katten.

Eerder deden Wageningen UR Livestock Research en Universiteit Utrecht in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een literatuurstudie, waaruit bleek dat ongeveer de helft van alle katten beter wat onsjes of ponden kunnen missen 'Over het algemeen zien we dat het aantal (te) zware katten toeneemt', constateert Wouter Hendriks (hoogleraar Diervoeding, Wageningen Universiteit en Universiteit Utrecht). 'Het algehele welzijn gaat daarmee achteruit: een kat gaat minder bewegen en heeft waarschijnlijk minder plezier.'Hoe zit het dan met die zwaarlijvige poezen die spinnend van plezier hun dagen doorbrengen op de vensterbank? 'Katten veranderen merkbaar, wanneer ze last hebben van hun gewicht', zegt Hendriks. 'Je ziet dat een kat minder actief is, minder vaak naar buiten gaat, veel gaat liggen en veel slaapt. Vaak ontstaan er huidproblemen, waardoor hij meer gaat krabben. Uit gedrag kun je dus heel goed afleiden hoe je kat zich voelt.'

Innovatieve oplossing

Katten met overgewicht weten ook hun baasjes goed te bespelen en gaan meer bedelen. Maar wat doe je eraan, als het eenmaal zo ver is? 'Sowieso minder voeren. Deze katten hebben maar zestig procent nodig van de voeding die ze normaal krijgen.' Net als bij mensen is goede voeding, afwisseling en balans essentieel voor elke kat. Met de test op www.whiskas.nl/lekkerinjevacht kunnen vanaf nu alle kattenbaasjes nagaan in welke gewichtscategorie hun kat valt. Van magere lat, slanke sporter of mooi modelfiguur tot gezellige theemutsen of dik tevreden luiwammesen. Voor elk type worden tips gegeven. Met de speciaal ontwikkelde maaltijdplanner kan vervolgens makkelijk en snel een volledig en evenwichtig menu worden samengesteld.

Zo baas zo kat

Over het algemeen vertoont het onderzoek van de universiteiten (uitgevoerd in verschillende landen, waaronder Engeland, Duitsland en de VS) parallellen met de mate waarin overgewicht voorkomt bij mensen. Wouter Hendriks: 'In Amerika - het land met ongeveer de meeste zware mensen (68 procent) - zie je ook een hoog percentage katten met overgewicht.' Ook in Nederland wordt die parallel meer en meer zichtbaar. 'Van de Nederlanders kampt ongeveer 47 procent met overgewicht. We weten uit ervaring dat baasjes zélf het gewicht van hun huisdier meestal veel te laag inschatten. Dat zou betekenen dat het werkelijke percentage van overgewicht bij katten nog hoger zou moeten liggen.'

Slimme tips heeft Hendriks ook: 'Maak het 'verdienen' van tussendoortjes expres moeilijk. Laat je kat ervoor werken.' Zo krijgt een kat meteen meer lichaamsbeweging, en misschien het baasje zelf ook.

Over WHISKAS

WHISKAS stelt de kat centraal; voor het baasje, voor de wereld én natuurlijk voor de kat zelf. WHISKAS produceert kattenvoeding die lekker én gezond is. WHISKAS heeft voor elke levensfase producten, omdat katten, net als mensen, verschillen in behoeften wanneer ze ouder of jonger zijn. Iedere portie bevat bovendien de juiste hoeveelheid eten, in de juiste verhoudingen. Zo krijgt iedere kat die voedingsmiddelen binnen die hij nodig heeft voor een gezond leven. Naast de productie van voeding, spant WHISKAS zich in voor het algehele welzijn van de kat en van milieu en natuur. Zo slaat WHISKAS de handen ineen met de Dierenbescherming en verwerkt WHISKAS duurzame vis in haar diervoeding.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.whiskas.nl/lekkerinjevacht