Politie Groningen

Politie rondt onderzoek naar vernieling af

Musselkanaal, 04-02-2011 o De politie heeft een onderzoek naar een vernieling in Musselkanaal afgerond. In de nacht van de jaarwisseling werd in Musselkanaal een woning door ondermeer vuurwerk zwaar beschadigd. De politie heeft de afgelopen weken zeven verdachten aangehouden. De verdachten, in de leeftijd van 13 tot 22 jaar, zijn afkomstig uit de omgeving.

Schade

Op het moment dat het zevental bij de woning kwam, waren de bewoners niet thuis. Met nitraat- en vlinderbommen werd een brievenbus opgeblazen. Hierdoor ontstonden in de hal van de woning gaten in de muur. Ook werden ruiten ingegooid. De totale schade wordt geschat op enkele tienduizenden euros. De vernieling zorgde in het dorp tot verontwaardiging.

Motief

Enkele dagen na het incident kwamen de buurt- en jeugdagent achter de identiteit van een aantal verdachten. Uit verklaringen van deze verdachten en de uitkomsten van een buurtonderzoek kreeg de politie een duidelijk beeld van de betrokken personen. Uit de gesprekken bleek dat een deel van de verdachten onenigheid had met een plaatsgenoot. De woede werd gekoeld op de woning. De vernieling van de woning is daar een gevolg van.

Overige delicten

Tijdens het onderzoek ontdekten de buurt- en jeugdagent dat enkele verdachten ook andere misdrijven hadden gepleegd. Zo wordt een aantal ook verdacht van openlijke geweldpleging, bedreiging, afpersing en wapenbezit.

Minderjarigen

Van de zeven verdachten zijn vier personen minderjarig. Alle verdachten zijn na hun verklaringen in vrijheid gesteld. Ze zullen zich op een later moment bij justitie moeten verantwoorden. De minderjarigen krijgen op korte termijn bericht over de afhandeling. Bovendien is voor het viertal contact gezocht met zorgverleners om een
hulpverleningstraject te starten.