Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Startsein voor Dairy Campus

4 feb 2011

Dairy Campus, het nieuwe internationale kennisinstituut voor de melkveehouderij is officieel van start. Woensdag 26 januari spraken de provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden, Wageningen UR Livestock Research en Van Hall Larenstein (onderdeel van Wageningen UR) de intentie uit om samen te werken aan Dairy Campus. Dairy Campus wordt dé ontmoetingsplek tussen wetenschap en praktijk en hét visitekaartje van het Nederlandse melkveehouderijonderzoek. Een plek waarbij onderzoekers, studenten, docenten en veehouders samen met (inter)nationale stakeholders werken aan vernieuwende, toekomstbestendige oplossingen voor een duurzame zuivelsector op weg naar de 21ste eeuw.
Â
De melkveehouderij staat wereldwijd voor grote uitdagingen. Economisch is deze sector van groot belang. Ook stelt de maatschappij steeds hogere eisen stelt aan een zorgvuldige veehouderij. Om de melkveehouderijsector op deze uitdagingen voor te bereiden is samenwerking, ontwikkeling en verspreiding van kennis via onderzoek, onderwijs en trainingen essentieel.

Wageningen UR Livestock Research heeft de ambitie om voor de melkveehouderij een nationaal onderzoekscentrum te realiseren met een internationale uitstraling. Wageningen UR Livestock Research kiest daarbij voor concentratie en vernieuwing. De provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden (de regio) willen graag meewerken om deze ambitie te realiseren. Een versterking van de onderzoeks- en onderwijsambitie van de Wageningen UR Livestock Research op het gebied van melkvee en zuivelverwerking past in de ambitie van de regio om de kennisontwikkeling te stimuleren. Vanuit die achtergrond hebben Wageningen UR Livestock Research, Van Hall Larenstein, Provincie Fryslân en de Gemeente Leeuwarden de krachten gebundeld en Dairy Campus opgericht.

Dairy Campus wordt gerealiseerd op de huidige locatie van onderzoeksboerderij Nij Bosma Zathe te Goutum, gemeente Leeuwarden. Naast de onderzoeksboerderij komt er een gezamenlijk bedrijfsverzamelgebouw met kantoren, vergader- en trainingslokalen en mogelijkheden voor bedrijven om kantoorruimte te huren. Vanuit de diverse onderwijs- en onderzoekinstellingen gaan er uiteindelijk circa 70 medewerkers aan de slag (onderzoekers, trainers, verzorgers, docenten etc.). Daarnaast verwachten wij dagelijks vele (inter)nationale bezoekers voor rondleidingen, excursies, cursussen en onderwijs.

Voor meer informatie over Dairy Campus kunt u terecht op www.dairycampus.wur.nl. Hier kunt u ook een informatieve film over de ambities en doelstellingen van Dairy Campus bekijken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Bothe, communicatiemanager Animal Sciences Group van Wageningen UR (0317-487148) of via hans.bothe@wur.nl) of met de perstelefoon van de provincie Fryslân, tel.nr 058-2925735.

Bijschrift foto: Van links naar rechts: Kees de Koning (kwartiermaker Dairy Campus), Hans Konst (deputeerde provincie Fryslân), Ellen Marks (directievoorzitter Hogeschool Van Hall Larenstein), Isabelle Diks (wethouder gemeente Leeuwarden), Aalt Dijkhuizen (bestuursvoorzitter Wageningen UR), Martin Scholten (algemeen directeur Animal Sciences Group).Â

Contact
Dairy Campus
www.dairycampus.wur.nl

Communicatiemanager Animal Sciences Group van Wageningen UR Hans Bothe
Tel. 0317 - 487 148

Provincie Fryslân
Perstelefoon
Tel. 058 - 292 5735