Gemeente Rotterdam

bellamyplein wordt waterplein

04 februari 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Op het nieuwe Bellamyplein in de Rotterdamse wijk Spangen komt het eerste waterplein van Nederland.
Bellamyplein wordt waterplein.

Bellamyplein wordt eerste waterplein van Nederland.

Een waterplein is een nieuwe manier om in een dichtbebouwde omgeving voor tijdelijke wateropvang te zorgen bij extreme regenbuien. Het waterplein op het Bellamyplein ziet eruit als een klein amfitheater. Bij hevige regen vangt het waterplein het regenwater op zodat er in de omliggende wijk Spangen minder wateroverlast is. De rest van de tijd is het een bijzondere plek om elkaar te ontmoeten.

Het waterplein op het Bellamyplein is vijfhoekig en aan een enkele zijde trapsgewijs verdiept. Via een trappetje kom je op het lager gelegen gedeelte. Bij een regenbui loopt het fasegewijs onder door de kleine hoogteverschillen.

Op het plein komen kleine roodbruine gebakken klinkers waardoor het een beetje een jaren `30 uitstraling krijgt en goed past in de sfeer van de omgeving. Verder krijgt het waterplein, net als het hele Bellamyplein, een groene uitstraling door beplanting en een grote bak met bloemen.

Het hele Bellamyplein is 5000 m^2 groot, het waterplein circa 300 m^2 (ongeveer 10 x 30). De aanleg start na de zomer en zal voorjaar 2012 gereed zijn.

Klimaatverandering
Door de klimaatverandering gaat het vaker en harder regenen. Al dat regenwater moet ergens heen. Nu verdwijnt het direct in het riool of naar de singels. Bij zeer zware buien kunnen riool en singels dit niet aan en kan er wateroverlast ontstaan. In Rotterdam is de komende vijf jaar extra waterberging nodig voor 600 miljoen liter water. Dat zijn 100 voetbalvelden met een laag water van 80 centimeter, een oppervlakte zo groot als de hele Rotterdamse binnenstad.

Al dat water naar één plaats leiden is geen oplossing. Daarom hebben de waterschappen en de gemeente Rotterdam met het Rotterdam Climate Proof (onderdeel van Rotterdam Climate Initiative) een breed pakket aan oplossingen bedacht. Bijvoorbeeld meer open water, wateropvang onder de grond (zoals de ondergrondse waterberging onder de Museumparkgarage) en groene daken.

Of - naar een idee van de Rotterdamse stedenbouwkundige Florian Boer van DE URBANISTEN en architect Marco Vermeulen van Studio Marco Vermeulen - een geheel nieuw concept: het waterplein. Op het Bellamyplein wordt het eerste waterplein aangelegd, in 2012 start de aanleg van het waterplein op het Benthemplein.

Extra waterberging Spangen
Spangen heeft veel verharde grond (zoals bebouwing en wegen) en - op de singel aan de Spaansebocht na - geen open water waardoor het regenwater moeilijk weg kan. Het Bellamyplein is één van de laagstgelegen gebieden in Spangen. Dat is na een stevige regenbui goed te merken door de modder op het plein en in de tuinen.

Doordat de deelgemeente Delfshaven het Bellamyplein opnieuw gaat inrichten en het riool rondom het plein aan vervanging toe is, zijn er kansen om juist hier een deel van de wateropgave van de wijk op te lossen én een fraai plein aan te leggen in een groene omgeving.