Gemeente Castricum

Huurdersvereniging Li-Ak schenkt twee AEDâs
Het bestuur van de Li-Ak stelde twee AED-apparaten beschikbaar. Vlnr: Gerda Kuyper-Bruschke, Nico Adrichem, Cor Hogeterp en Ko Briefjes

Huurdersvereniging Li-Ak heeft twee AED-apparaten geschonken aan het burgerhulpverleningsproject AED. De apparaten zijn aangeschaft met de financiële reserve die de leden van de vereniging de afgelopen jaren gezamenlijk opbouwden. Met een AED-apparaat kunnen opgeleide burgerhulpverleners bij een melding van een reanimatie het slachtoffer sneller helpen. Binnen zes minuten, nog voor de komst van de ambulance, kan hulp geboden worden. Met de twee nieuwe AEDâs komt het totale aantal apparaten dat ter beschikking staat voor het AED-project op 32.

De huurdersvereniging Li-Ak is er voor huurders van woningen van Kennemer Wonen. De vereniging krijgt geld van Kennemer Wonen voor de onkosten van de vereniging. Sinds er een eigen huurdersvereniging is, hebben zij zelf leden onder de huurders geworven. Door het grote aantal leden heeft de vereniging een financiële reserve kunnen opbouwen. Deze wil ze graag investeren in het belang van de leden zelf. Dit doet men door de aanschaf van twee AEDâs, niet alleen voor de eigen leden, maar ook voor overige huurders van woningen, huiseigenaren, bezoekers enzovoorts. Het is één van de manieren waarop de vereniging het welzijn van de huurders stimuleert.

Binnen zes minuten na een SMS
Met een Automatische Externe Defibrillator (AED) kunnen burgerhulpverleners in geval van een hartstilstand binnen zes minuten de belangrijkste taken uitvoeren: 112 bellen, starten met reanimeren en het hart een eerste schok geven De AED meet de hartactiviteit van het slachtoffer en geeft gesproken opdrachten aan de hulpverlener(s). Met een schok van het apparaat kan een getrainde burger bij een percentage van de slachtoffers het eigen hartritme en de pompkracht teruggeven. De overlevingskans wordt daardoor vergroot. Via de Meldkamer Noord-Holland Noord worden burgerhulpverleners gealarmeerd door middel van een SMS als rondom hun woon- of werkplaats gereanimeerd moet worden. De alarmering van burgers is een extra service naast de reguliere ambulancezorg en is geen vervanging van de ambulancezorg.

Meer dan 30 apparaten en 150 vrijwilligers
Binnen de dorpskernen Limmen, Akersloot, Castricum, Bakkum en de Woude hangen al op 30 locaties AEDâs. Een deel van de apparaten stellen lokale ondernemers beschikbaar, of ze hebben ze betaald. De AED-apparaten hangen allemaal buiten, in metalen kasten die zijn afgesloten met een sleutel. Ze kunnen worden gebruikt door vrijwilligers die zijn aangemeld en getraind. Inmiddels zijn 150 vrijwilligers actief. De gemeente betaalt mee aan hun bijscholing, en financierde de metalen AED-kasten en het onderhoud. In overleg met de gemeente komen de twee nieuwe AEDâs te hangen op locaties die zoveel mogelijk aansluiten bij het project. In Limmen is dat aan de Lage Weide (t.h.v. huisnummers 82-100), in Akersloot aan de Lange Dresch (portiek huisnummers 1 t/m 7).

Streven naar meer hulpverleners, meer AEDâs
De gemeente hoopt uiteindelijk op een totaal van 250 lekenhulpverleners te kunnen rekenen. Dat aantal is nog niet gehaald. Wie belangstelling heeft voor deze zinvolle vrijwillige functie, kan zich aanmelden via www.aed.alert.nl. De gemeente zorgt zonodig voor een korte cursus. Voor meer informatie kunt u e-mailen naar zesminutenzones@castricum.nl of telefonisch contact opnemen met (0251) 661 254. Wie een bedrijf in de gemeente heeft dat al beschikt over een AED, en die beschikbaar wil stellen voor het AED-project, kan dat ook laten weten aan de gemeente via zesminutenzones@castricum.nl. Overigens vindt u elders op de website een overzicht van de huidige locaties met een AED-apparaat.