Gemeente Roermond

Training winkeliers over hangjongeren en straatcultuur

Omgaan met hangjongeren en straatcultuur is het thema van een training die ondernemers van winkelcentrum Donderberg hebben gevolgd, samen met enkele collegas uit de binnenstad en professionals uit de wijk Donderberg die met de thematiek van doen hebben. Dinsdagavond 1 februari was een cursusavond in De Donderie onder leiding van Hans Kaldenbach, met in totaal 38 deelnemers.

Wethouder Kemp hield een korte inleiding vanuit zijn betrokkenheid bij jeugd en jongerenbeleid en sprak daar mede namens wethouder Zwijnenberg vanuit het perspectief integrale veiligheid, in dit geval jeugdoverlast. Ook het citymanagement was erbij betrokken.

Omgaan met hangjongeren en straatcultuur is een thema dat de winkeliers zelf hebben aangedragen, nadat ze eerder al een training Overvallen (Winkel Veilig) hebben gevolgd. De organisatie van de trainingen is in handen van de Gemeente Roermond in samenwerking met het Servicepunt Detailhandel.
Hans Kaldenbach geeft dergelijke trainingen overal in het land. Aan de hand van praktijkvoorbeelden belichtte Kaldenbach de problematiek, met de constatering dat de aanpak daarvan geen 100 procent maar pakwek 60 procent garantie biedt op succes. Zijn boodschap: je hoeft geen begrip te hebben voor hangjongeren en straatcultuur, maar je moet ze wél begrijpen om met ze te kunnen communiceren. Onderwerpen uit de praktijk waren onder meer: voeten tegen de winkelruiten, het eten van weggenomen chips in de winkel en bijvoorbeeld het opeisen van gestolen artikelen.
De deelnemers beoordeelden de training met het cijfer 7,7. Verschillende deelnemers zouden daar nog een vervolg aan willen geven. De training zal eind maart opnieuw worden aangeboden, deze keer aan de ondernemers en hun personeel van de binnenstad. Eerder gaven ondernemers, vertegenwoordigd in het Keurmerk Veilig Ondernemen in de binnenstad aan, dat er behoefte is aan een dergelijke training. De ondernemers uit in de binnenstad zullen daar nog voor worden benaderd.

Eerste publicatiedatum: 04-02-2011 Bijgewerkt: 04-02-2011