Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Veilig en prettig gevoel op en rond Station Zuid en in de trein

Reizigers en bezoekers een schoon en veilig Station Rotterdam Zuid bieden. Dat is de taak die negen samenwerkende partijen op en rondom het station zich ten doel hebben gesteld. Vertegenwoordigers van deze negen partijen hebben daarvoor vanmiddag, woensdag 2 februari, de handtekening gezet onder twee documenten: het Beheersconvenant en het Lokaal Veiligheidsarrangement Station Zuid (LVA).

In deze overeenkomsten is opgenomen hoe wordt bereikt dat mensen zich veilig en prettig voelen op en rond het station en in de trein. De afgelopen tijd zijn er verschillende incidenten geweest op en nabij het station die het gevoel van veiligheid bij reizigers en bezoekers onder druk hebben gezet. De negen partijen hebben daarom in het najaar van 2010 de handen ineen geslagen om station en omgeving schoon, heel en veilig te maken. De noodzaak hiertoe werd in december vorig jaar helaas bevestigd door een roofoverval waarbij een 28-jarige man werd neergestoken. Onmiddellijk na dit incident is extra toezicht op en rondom het station geregeld en zijn camera's geplaatst om de periode te overbruggen tot 2 februari: het moment dat de gezamenlijke maatregelen van kracht gingen.

Met de ondertekening van het Beheerconvenant en het LVA is dat moment nu daar. In de twee overeenkomsten is onder meer opgenomen dat er meer toezicht komt van wijkpolitie, Stadstoezicht, Prorail en KLPD en dat het huidige cameratoezicht mogelijk permanent wordt. Ook gaat deelgemeente Feijenoord ondernemers, organisaties en scholen in de omgeving uitnodigen om mee te denken over de veiligheid in en rondom het station.

Menselijke keten
Na de ondertekening vormen geüniformeerde vertegenwoordigers van een aantal samenwerkende partijen een menselijke keten op Station Zuid. De handeling staat symbool voor een keten van beleid, een keten van aanpak en eenduidigheid en een keten van veiligheid.

Het Beheerconvenant, waarin afspraken zijn opgenomen op het gebied van schoon en heel, is ondertekend door de Nederlandse Spoorwegen en deelgemeente Feijenoord. In het Lokaal Veiligheidsarrangement zijn de veiligheidsafspraken opgenomen. Hier zetten gemeente Rotterdam, deelgemeente Feijenoord, NS Reizigers en NS Stations, Openbaar Ministerie, Pro Rail, RET, Politie Rotterdam Rijnmond en Korps Landelijke Politiediensten hun handtekening onder.