Watersportverbond - KNWV

Nederland succesvol op het WK Optimist

vrijdag 4 februari 2011

Van 28 december 2010 tot en met 8 januari 2011 werd het
Wereldkampioenschap voor de Optimist klasse gehouden in Langkawi, Maleisië. Hieraan namen 231 zeilers deel uit 55 landen. Nederland werd vertegenwoordigd door Bart Lambriex, Benjamin Wempe, Kevin Bergers, Ralph Duyvestijn en Xander van Beurden onder leiding van hun coach Pim Stumpel.

Met alle Nederlandse zeilers binnen de top 75 van de Wereld, een vijfde plaats in het Landenklassement, daarmee beste Europese land en de 15de plaats van Bart waarmee hij Wereldkampioen bij de jongens tot 12 jaar werd, heeft het Nederlandse team een topprestatie neergezet!

De prestatie van de Nederlandse zeilers staat niet op zichzelf. Vanaf het moment dat Pim Stumpel hoofdcoach is geworden van de Nederlandse Kernploeg heeft hij een intensief en gevarieerd programma samengesteld waarbij de Kernploeg door hemzelf en Jeroen van Catz werden getraind. Hierbij werden regelmatig gasttrainers uit de Nederlandse zeiltop ingeschakeld. Ook werden er stages en clinics georganiseerd waarbij buitenlandse toptrainers zoals de Italiaan Massimo en de Argentijn Bocha werden ingeschakeld.
Tijdens een aantal internationale wedstrijden konden onze zeilers zich meten met een groot aantal Europese optimist topzeilers waardoor ook de ontwikkeling in competitie kon worden begeleid.

De prestaties van de Nederlandse ploeg zijn internationaal niet onopgemerkt gebleven. Voor 2011 is de belangstelling voor de Easter Regatta al erg groot en worden onze zeilers uitgenodigd op grote Europese wedstrijden. Deze ontwikkeling is belangrijk om de
uiteindelijke doelstelling van de OCN binnen bereik te brengen.

De klassering van de Nederlanders op het WK was als volgt:
15: Bart Lambriex (tevens wereldkampioen Jongens tot 12 jaar)
30: Benjamin Wempe
40: Kevin Bergers
60: Ralph Duyvestijn
71: Xander van Beurden