Ministerie van Defensie

Luchtverdedigers pieken tijdens Cold Kilt

4 februari 2011, 14.22 uur

Tijdens oefening Cold Kilt halen de luchtverdedigers niet alleen ballistische raketten uit de lucht, maar moet ook de actieve grondverdediging van de installaties op orde zijn. De Groep Geleide Wapens (GGW) moest de afgelopen dagen aantonen volledig inzetgereed te zijn. Dit in de aanloop naar het NAVO-examen van de GGW, later dit jaar. Tijdens de oefening Cold Kilt 1 op oefenterrrein Marnewaard kregen de 370 mannen en vrouwen met hun Patriot grond-luchtverdedigingssystemen een veelomvattend scenario voor de kiezen.

Luchtaanvallen door jachtvliegtuigen en tactische ballistische raketten, overdrijvende giftige gaswolken en bij iedere reactie hierop keken kritische evaluators over hun schouders mee. Echt alle aspecten van het GGW-optreden kwamen aan bod. Van planning, tactische procedures, logistiek en commandovoering tot individuele militaire basisvaardigheden, zoals actieve grondverdediging, zelfhulp-kameradenhulp en brandbestrijding.

Cold Kilt

* Download deze video
+ Video voor Windows Media Player
Video | 4 februari 2011 | wmv | 2:10 | 5.1 MB
+ Video voor Apple Quicktime Player
Video | 4 februari 2011 | mp4 | 2:10 | 8.7 MB
+ Video voor mobiel gebruik
Video | 4 februari 2011 | 3gp | 2:10 | 25.6 MB
* Uitgeschreven tekst Zie het origineel

De Groep Geleide Wapens (GGW) moest de afgelopen dagen aantonen volledig inzetgereed te zijn. Dit in de aanloop naar het NAVO-examen van de GGW, later dit jaar. Tijdens de oefening Cold Kilt 1 op oefenterrrein Marnewaard kregen de 370 mannen en vrouwen met hun Patriot grond-luchtverdedigingssystemen een veelomvattend scenario voor de kiezen.

Teamprestatie

Tijdens Cold Kilt 1 beoefenen de militairen dit geïntegreerde optreden op de Marnewaard. In 48 uur tijd ontwikkelt een beperkt conflict zich tot een grootschalige oorlog. De 2 fire units moeten met hun 12 Patriotlaunchers en alle ondersteunende eenheden vol aan de bak. `De duimschroeven worden flink aangedraaid', legt luitenant-kolonel Ben Kamstra uit. `Operatiën, logistiek, Force Protection, alles valt in deze oefening samen', vertelt de detachementscommandant. `Die kwantiteit maakt het tot een uitdaging. We moeten hier een teamprestatie leveren.'

Ondersteuning

De 2 fire units moeten met hun 12 Patriotlaunchers en alle ondersteunende eenheden vol aan de bak. De 2 fire units moeten met hun 12 Patriotlaunchers en alle ondersteunende eenheden vol aan de bak. (Foto: ministerie van Defensie)

De GGW krijgt tijdens de Cold Kilt oefenserie ook bijstand van een Object Grondverdedigingpeloton van Vliegbasis Leeuwarden. Het Air Operations Control Station Nieuw Milligen voorziet de Patrioteenheden van een gesimuleerd luchtbeeld zodat het oefenscenario ook daadwerkelijk op de schermen is te zien. Verder zorgt een detachement van de Nationale Datalink Management Cel ervoor dat alle deelnemers aan de oefening via de datalink Link 16 alle data real-time met elkaar kunnen delen.

Cold Kilt 1 is 1 van de 4 oefeningen in het opwerktraject naar de zogenoemde Forceval. Met het slagen voor dit driejaarlijkse examen laat de Koninklijke Luchtmacht zien dat zij beschikt over een hoogwaardige luchtverdediging. Ook toont de oefening dat de NAVO een beroep op de Nederlandse luchtverdedigingseenheden kan doen als onderdeel van de snel inzetbare NAVO Response Forces (NRF).