GroenLinks
Op naar een volgende kredietcrisis?

Kamerlid Bruno Braakhuis is zwaar teleurgesteld in de maatregelen die bankiers tot nog toe hebben getroffen om een volgende kredietcrisis te voorkomen. Het lijkt wel of de `sense of urgency' zelfs nu nog ontbreekt. Tijdens het rondetafelgesprek vandaag met Nederlandse banken, voelt Bruno Braakhuis de topbankiers flink aan de tand.

"Alle signalen staan op rood. Zeker 87% van de Nederlanders vindt dat de banken zich onvoldoende hebben ingespannen om het vertrouwen te herstellen. Het kan toch niet zo zijn dat de belastingbetaler straks weer kan opdraaien voor de kosten van een volgende kredietcrisis", aldus Braakhuis.

GroenLinks vindt dat het uit moet zijn met het belonen van onverantwoorde risico's en het afwentelen van de problemen op de belastingbetaler. Maar tijdens het rondetafelgesprek vandaag blijkt dat de banken geenszins van plan zijn de bonuscultuur af te schaffen.

De bankiers voeren als reden aan dat het buitenland dit ook niet doet.

`Je begeeft je opnieuw in de ratrace die tot deze kredietcrisis heeft geleid. Je kunt de race misschien wel winnen maar je blijft een rat', aldus Bruno Braakhuis. Zonder een wettelijke regeling kunnen we de implementatie van een aangescherpte Code Banken wel vergeten en blijft de bonuscultuur bestaan.

Verder vindt GroenLinks het onacceptabel om langer te wachten met verbetering van de financiële buffers. GroenLinks wil graag, vooruitlopend op een Europese bankenheffing, een Nederlandse bankenheffing invoeren.

Met de opbrengst van de bankenheffing kunnen toekomstige schokken worden opgevangen binnen de bankensector.