GroenLinks
Bleker schoffeert provinciebesturen met dreigende noodwet natuurbeleid

GroenLinks is boos op staatssecretaris Bleker, omdat hij dreigt met een noodwet om provincies te dwingen hun zeggenschap over de natuur op te geven. Tweede Kamerlid Grashoff vraagt een spoeddebat aan. Een noodwet is in strijd met het regeerakkoord. Daar staat juist in dat provincies meer zeggenschap krijgen over natuurbeheer. Maar omdat de meeste provincies fel gekant zijn tegen de forse bezuinigingsplannen van Bleker op de natuur, dreigt Bleker nu zijn zin door te drijven door de provincies te passeren.

"Bleker drijft koppig zijn zin door, en dat is niet de eerste keer," zegt Tweede Kamerlid Rik Grashoff.

Grashoff: ` Dit kabinet stelt absurde bezuinigingen voor natuurbeleid, oplopend tot wel 60%, vind je het gek dat provinciebesturen dat onuitvoerbaar vinden en willen praten over oplossingen. Provincies beroepen zich terecht op bestuurlijke afspraken met het Rijk die doorkruist worden. Bleker schoffeert de provincies door meteen te dreigen met een noodwet. Dit is niet zoals wij omgaan met andere overheidslagen. Als je als Rijk de zeggenschap opgeeft moet je de provincie ook de vrijheid geven eigen afwegingen te maken. En dat kunnen wel eens andere besluiten zijn dan dat je als staatssecretaris graag zou zien.'

GroenLinks is het net als de meeste provincies oneens met het besluit van staatssecretaris Bleker om enorm te bezuinigen op natuur en natuurgebieden te verkopen.

Rik Grashoff heeft een spoeddebat aangevraagd over de kwestie.