Universiteit Leiden

Subsidie voor ontwikkeling nieuwe strategie dementiediagnose

Het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie heeft een subsidie toegekend aan prof.dr. Serge Rombouts en medeaanvragers prof.dr. Joop van Gerven en dr. John van Swieten. Rombouts en zijn onderzoeksteam gaan nieuwe MRI-technieken gebruiken om vroege indicatoren van dementie te ontwikkelen.

Neurowetenschappelijke insteek

Serge Rombouts

Serge Rombouts

Rombouts, hoogleraar Methods of Cognitive Neuroimaging bij de Leidse Faculteit der Sociale Wetenschappen, kreeg de subsidie omwille van de neurowetenschappelijke insteek van zijn aanvraag. Zijn onderzoeksvoorstel bouwt voort op eerdere onderzoeken die waardevolle kennis hebben opgeleverd over het disfunctioneren van hersenen bij dementie. Het biedt een alternatieve aanpak die niet is gebaseerd op de vraag hoe patiënten proberen een bepaalde opdracht te begrijpen en uit te voeren, maar op hoe hun neuronen onafhankelijk van een opdracht communiceren.

Gerichte medicatie

Deze aanpak wordt in eerste instantie gebruikt om verschillende dementiesyndromen te onderzoeken. Een volgende stap is de ontwikkeling van nieuwe diagnose-instrumenten voor individuele patiënten, met de mogelijkheid om gerichte medicatiestrategieën op te zetten.

Gevolgen voor dementieonderzoek

De onderzoekers hebben onlangs met succes een nieuwe techniek ontwikkeld die resting state farmaco-MRI wordt genoemd. Daarmee hebben ze bij gezonde vrijwilligers specifieke, door medicijnen veroorzaakte veranderingen aangetoond in de hersenconnectiviteit, de manier waarop neuronen onderling communiceren. Deze reacties in de hersenen werden in verband gebracht met veranderingen in cognitie als gevolg van het toedienen van verschillende geneesmiddelen. De resting state farmaco-MRI kan dan ook belangrijke gevolgen hebben voor dementieonderzoek.

Uiterst gevoelige techniek

Deze uiterst gevoelige techniek biedt de mogelijkheid om veranderingen in de hersenen door dementie te signaleren, al voordat afstervend hersenweefsel met MRI kan worden waargenomen. Misschien zelfs al voordat deze veranderingen de hersenfuncties aantasten of bij taakgerelateerd fMRI-onderzoek aan het licht komen.

Nieuwe strategie voor dementiediagnose

Dit kan het begin zijn van een nieuwe strategie voor dementiediagnose. De succesvolle afronding van deze onderzoeken kan een grote invloed hebben op andere onderzoeksprojecten, zowel binnen het Innovatief programma Functionele markers voor cognitieve stoornissen als erbuiten. Dit project is een samenwerkingsverband tussen:
* Faculteit der Sociale Wetenchappen

* LUMC

* Centre for Human Drug Research

* University of Oxford

* Donders Centre for cognitive neuroimaging
* Erasus Medisch Centrum

Links


* Leiden Institute for Brain and Cognition
* Dr. Serge Rombouts benoemd tot hoogleraar Methods of Cognitive Neuroimaging (12-01-2010)

* Functionele netwerken in gezonde en zieke hersenen (24-11-2009)
* Snel medicijnen zien werken in het brein (30-10-2007)