Gemeente Hoogeveen

Woningbouw aan Zandwijkstraat in Hollandscheveld

4 februari 2011 - Het woningbouwproject op de voormalige locatie van basisschool Het Mozaïek is gegund aan Woonconcept.

In juni 2010 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan voor de voormalige locatie van basisschool Het Mozaïek aan de Zandwijkstraat in Hollandscheveld vastgesteld. Dit bestemmingsplan maakt het mogelijk om twaalf nultreden sociale huurwoningen te realiseren.

Nultredenwoningen

Een nultredenwoning kan uitkomst bieden om mensen langer zelfstandig te laten wonen. De woonkamer is zonder trappen van buitenaf bereikbaar. De keuken, het sanitair en minimaal 1 slaapkamer zijn vanuit de woonkamer eveneens zonder traplopen te bereiken. Er zijn geen drempels in de woning. Daarnaast zal Woonconcept twee van de twaalf woningen speciaal geschikt maken voor rolstoelgebruikers. De woningen moeten minimaal tien jaar beschikbaar blijven voor sociale huurwoningmarkt. Wanneer Woonconcept de woningen binnen 20 jaar verkoopt, dan deelt ook de gemeente mee in de winst.

Sociale huurwoningen voor ouderen

Wethouder Hiemstra: "Nadat duidelijk werd dat de locatie aan de Zandwijkstraat vrij zou komen is met onder andere plaatselijk belang Hollandscheveld en de omwonenden gesproken over een passende invulling. Daaruit kwam de wens voor grondgebonden sociale huurwoningen voor ouderen naar voren. Aan deze wens hebben we gehoor gegeven ook al was dat vanuit financieel perspectief niet de voordelige keuze voor de gemeente. Nu we na de inschrijving het woningbouwproject hebben gegund aan Woonconcept zijn we ook zeker van de realisatie op korte termijn, waarmee een vrijgekomen locatie op een goede manier wordt ingevuld."

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen krijgt aandacht door het toepassen van zonnepanelen op vier van de woningen. Ook krijgen de woningen allemaal driedubbel glas in de buitenkozijnen. Woonconcept bouwt de woningen in vier rijen van drie met daarbinnen een plein of groenvoorziening. Het middenterrein blijft eigendom van de gemeente, die daarvoor het ontwerp maakt en de aanleg uitvoert.